EXCLUSIV | Avocatul lui Marius Balo, profesorul încarcerat în China pentru fraudă, acuză statul român de „dezinformare”

Un avocat acuză Guvernul de „dezinformare” în cazul profesorului român care ispășește o pedeapsă de opt ani de închisoare pentru fraudă în China.

Ministerul Justiției

Săptămâna trecută, Ministerul Justiției de la București a declarat că Marius Balo ispășește o pedeapsă pentru prejudicii de 350.000 de dolari și nu 80 de dolari, așa cum se raportase anterior. Oficialii de la București au spus că au purtat discuții informale pentru a-i asigura acestuia transferul în țară. România și China nu au un tratat de extrădare.

Ministerul nu a furnizat însă rechizitoriul sau hotărârea judecătorească privind acest caz. Totul a început în 2014, când Balo a fost încarcerat. Momentul și motivul declarației au fost, de asemenea, neclare.

Ministerul de Interne nu și-a făcut treaba”, a afirmat luni avocatul Eugen Iordăchescu pentru Universul.net. „Aceasta este dezinformare”, a spus el referindu-se la noua sumă a prejudiciului.

Sentința

Ne străduim să-l aducem pe (Marius Balo) în România de patru ani pentru a-și ispăși pedeapsa aici”, a spus el la telefon.

Ministerul Justiției a declarat în ianuarie că acesta va fi transferat de la închisoarea Qingpu din Shanghai în România.

Ministerul de Justiție din Beijing a aprobat transferul acestuia în România pentru a-și finaliza pedeapsa de opt ani de închisoare pentru fraudă, care a fost pronunțată în 2016.

Oficialii români au invocat pandemia de coronavirus și regulile de carantină ca motive pentru care nu a fost transferat în România în 2020. În recenta lor declarație, aceștia au spus că autoritățile chineze i-au blocat transferul.

Indolență

Avocatul său a spus: „Aceasta este indolență”.

Profesorul a intrat în greva foamei în februarie 2020 pentru a face presiuni asupra autorităților locale să onoreze un acord prin care să-l aducă acasă.

Informațiile anterioare spuneau că Marius Balo a fost forțat „să lucreze cel puțin 12 ore pe zi, șapte zile pe săptămână” pentru a primi mâncare.

El deține un master în divinitate la o universitate din SUA. Balo susține că i-au fost încălcate drepturile fundamentale în timpul procesului său, se arată într-o scrisoare trimisă autorităților române.

Fraudă

Balo a explicat că a primit doar 80 de dolari de la adevărații proprietari ai companiilor și că nu avea cunoștință de intențiile frauduloase ale cetățeanului chinez.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here