Expert în securitate: Arestarea ambasadorului britanic din Iran seamănă cu un „banc cu olteni” de pe vremuri

Arestarea ambasadorului Marii Britanii la Teheran are ceva dintr-un vechi banc cu olteni, în care „oltenii concepeau un plan în trei pași pentru a scăpa de sărăcia colectivă”, scrie pe Facebook expertul în politici de securitate Hari Bucur-Marcu.

Ambasadorul Marii Britanii în Iran, Robert Macaire, a fost arestat sâmbătă seara, în timpul protestelor de la Universitatea „Amir Kabir” din Teheran, unde s-a cerut demisia liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, iar protestatarii au rupt fotografii cu generalul Qassem Soleimani. Oficialii britanici au reacționat sâmbătă seara. „Arestarea ambasadorului nostru in Teheran, făra motive sau explicatii, reprezinta o incalcare grava a legislatiei internationale”, a transmis ministerul de Externe britanic.

„Era pe vremuri un banc cu olteni, în care oltenii concepeau un plan în trei pași pentru a scăpa de sărăcia colectivă: pasul (1) își declarau independența de Republica Socialistă România, pasul (2) declarau război Statelor Unite ale Americii și pasul (3) America îi ocupa și oltenii o duceau ca în America, sub ocupația americanilor! Se pare că planul a fost adoptat recent de oficialitățile iraniene, doar că lor nu le-a spus nimeni că e vorba despre un banc”, a scris ironic într-o postare pe Facebook Hari Bucur-Marcu.

„Cel mai recent gest în linie cu acest plan a fost ca oficialitățile iraniene să îl aresteze pentru trei ore pe ambasadorul Marii Britanii la Teheran, pe care l-au săltat dintr-o frizerie, unde excelența sa intrase să se tundă, după ce participase la un priveghi public în memoria victimelor cursei aeriene doborâte din neateție de Iran, printre cele 176 de victime aflându-se și patru cetățeni britanici, priveghi care a degenerat într-o manifestare de protest, după plecarea ambasadorului. Asta, în condițiile în care chiar dacă ar fi participat la protest, chiar dacă l-ar fi organizat personal, ambasadorul unui stat nu poate fi arestat pe teritoriul statului gazdă, decât dacă se dorește de către gazde cam ce doreau oltenii de la americani, în bancul nostru”, a subliniat expertul.

Reacția ambasadorului

Robert Macaire susţine că nu a participat la demonstraţii. „Pot confirma că nu am luat parte la nicio manifestaţie”, a scris diplomatul britanic pe Twitter, într-un mesaj preluat duminică de AFP.

Macaire afirmă că s-a deplasat la un eveniment anunţat ca un priveghi pentru victimele din avionul Ukraine International Airlines doborât miercuri de o rachetă iraniană, la scurt timp după decolarea de pe aeroportul din Teheran.

Iranul şi-a recunoscut sâmbătă responsabilitatea pentru uciderea celor 176 de pasageri şi membri ai echipajului aeronavei, printre care se aflau şi cetăţeni britanici.

Ambasadorul afirmă că era normal să dorească să le aducă un ultim omagiu compatrioţilor săi şi că a părăsit locul manifestaţiei când au început să se audă sloganuri împotriva regimului de la Teheran. El şi-a scris mesajele atât în engleză, cât şi în persană, limba oficială a Iranului.

Diplomatul a fost eliberat de autorităţile iraniene după o oră, potrivit cotidianului britanic Daily Mail, preluat de AFP. Agenţia iraniană de presă Tasnim a transmis sâmbătă noaptea că detenţia a durat câteva ore, iar Macaire a fost supus unui interogatoriu.

Teheranul nu a comentat deocamdată oficial incidentul. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here