Expert în studii strategice: Armata rusă rămâne fără opțiuni

„S-au scris atât de multe despre modernizarea și îmbunătățirea forțelor armate ruse în ultimul deceniu încât mai toată lumea a crezut că rușii dețin una dintre cele mai mari și mai puternice armate din lume, asta până acum câteva săptămâni. Poate că armata rusă nu era la egalitate cu SUA sau China, dar cu siguranță era capabilă să prindă un peștișor militar precum Ucraina – așa suna logica”, scrie în The Spectator Phillips O’Brien, expert în studii strategice. 

<< Cele șase săptămâni de război din Ucraina – în care forțele ruse nu au reușit să cucerească Kievul și au bătut în retragere în alte părți – au afectat reputația armatei. Iar acum se pare că armata rusă ar putea rămâne fără opțiuni și în restul țării.

Există tot mai multe speculații că, în urma Bătăliei pentru Kiev, rușii își vor consolida acum forțele în est și sud pentru a reporni ofensive majore. Aceasta ar putea include încercuirea forțelor ucrainene în Donbas sau chiar, așa cum a spus un general la CNN, o mare încercare de-a pune mâna pe orașul ucrainean Dnipro, poziționat strategic.

Problema este că așa ceva ar trebui să se bazeze pe o armată rusă care nu pare să mai existe. Orice forță capabilă să lanseze operațiuni majore în est pentru a avansa rapid prin pozițiile ucrainene și a ocupa marile orașe ucrainene ar trebui să fie capabilă să reconstruiască și să reaprovizioneze rapid unitățile învinse, învățând multe din greșelile sale anterioare și stăpânind operațiuni complexe. Armata rusă a avut de furcă cu treburile astea până acum.

În loc să poată lansa cu succes ofensive majore în est și sud, armata rusă va face probabil ceea ce a făcut de la începutul campaniei: se va chinui să-și mențină nivelul de forță, se va chinui cu logistica și va obține câștiguri progresive mai mici în unele zone în timp ce va pierde teren în altele. Asta în primul rând din cauză că armata rusă trimis în Ucraina a fost într-un număr prea mic, iar restul armatei ruse nu deține genul de trupe care ar putea face cu adevărat diferența.

Departe de a fi deosebit de mare, armata rusă este de fapt doar o forță de dimensiuni medii cu un element relativ modest care este considerat eficient în luptă. Rusia a invadat Ucraina cu 190.000-200.000 de soldați, iar această forță se zice că ar fi conținut aproximativ 75% din toate unitățile eficiente de luptă din armată.

Până acum, aceste 75% dintre cele mai bune trupe din armata rusă s-au luptat. Au fost învinși în jurul Kievului și forțați să se retragă în grabă după ce au suferit pierderi mari și au împânzit o mare parte din nordul Ucrainei cu echipamentele lor abandonate sau distruse. În sud și est, aceștia au fost, de asemenea, în cea mai mare parte statici timp de trei săptămâni, obținând câștiguri progresive către Izyum în Donbas, în timp ce au fost forțați înapoi în extremul sud-vest către Herson.

Dacă armata rusă era într-o stare mai bună, Putin ar fi putut apela la trupele din afara Ucrainei pentru a veni în ajutorul forței sale deteriorate de invazie. Dar cu excepția unor mercenari neo-naziști și a câtorva unități noi, conducerea rusă pare să dorească în schimb să se bazeze pe redistribuirea unităților care au pierdut Bătălia pentru Kiev pentru a ajuta la întărirea forțelor ruse în altă parte.

Asta este, după orice standard militar normal, o nebunie. Acești soldați au experimentat șase săptămâni de luptă, și-au văzut mulți dintre camarazii lor uciși și au ajuns să se teamă de forțele ucrainene. În primul rând, au nevoie de odihnă înainte de-a fi reechipați și transportați într-o nouă zonă de luptă. Acest proces ar dura în mod normal câteva săptămâni pentru a avea o armată eficientă și bine organizată – pentru ruși ar putea deveni un coșmar logistic.

Încercarea de-a repezi soldații ruși înapoi în acest război înfiorător ar fi atât un semn al panicii care a cuprins conducerea lui Putin, cât și un risc uriaș pentru Kremlin. Există deja povești (unele implicând formațiuni de elită, cum ar fi parașutiștii) despre soldații din armata rusă care refuză să fie trimiși în Ucraina. Orice trupă care este redistribuită poate fi la un pas de prăbușire. Ființele umane nu pot suporta tensiunea războiul timp îndelungat, iar o armată învinsă o suportă și mai puțin.

Acest lucru evidențiază problema cu mica armată a Rusiei. Nu a avut niciodată suficiente trupe pentru a cuceri toată Ucraina. Ar putea avea suficiente trupe pentru a lua părți din sud și est, dar atunci nu va mai avea unități bune pentru a încerca să mențină aceste zone. Dacă Rusia va duce un război mai lung, va trebui s-o facă abia după ce arde etapa de invazie inițială. Lucrul acesta va necesita ca statul rus să adune, să antreneze și să echipeze o armată complet nouă – una care va trebui să includă un număr mare de recruți. Asta va fi o provocare pentru angajamentul societății ruse față de război, va demola complet minciuna statului rus că acesta este un război victorios pentru eliberarea rușilor și denazificarea Ucrainei și va testa economia deja șchioapă și neproductivă a țării.

Problema de bază cu care se confruntă rușii în Ucraina nu-i aceea că este o mare putere, ci că armata ei este prea mică și are prea puțini soldați eficienți. Se pare că armata rusă ar putea fi într-o stare mai proastă decât și-au imaginat mulți.>>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here