Soldaţii ruşi au furat substanţe de la Cernobîl. Unii mai au puțin de trăit. Substanțele nu au fost localizate

Sursa: eng.mil.ru

Ucraina susţine că forţele ruse care au ocupat fosta centrală nucleară de la Cernobîl au furat substanţe radioactive din laboratoarele de cercetare, care pot fi letale, iar „locaţia substanţelor furate este în prezent necunoscută”, potrivit unei postări pe Facebook a agenţiei de stat a Ucrainei pentru gestionarea zonei de excludere. Unii dintre soldaţii ruşi care s-au expus la o cantitate „şocantă” de radiaţii ar putea avea mai puţin de un an de trăit, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, German Gulashchenko, relatează BBC, preluat de News.ro.

Trupele ruse au intrat într-o zonă de depozitare a bazei de cercetare Ecocentre şi au furat 133 de substanţe cu radioactivitate ridicată, susţin autorităţile ucrainene.

„Chiar şi o mică parte a acestei activităţi este mortală dacă este tratată neprofesionist”, a transmis agenţia, adăugând că ”locaţia substanţelor furate este în prezent necunoscută”.

La începutul acestei săptămâni, ministrul ucrainean al Energiei, German Gulashchenko, a declarat că soldaţii ruşi s-au expus la o cantitate ”şocantă” de radiaţii nucleare, afirmând că unii dintre ei ar putea avea mai puţin de un an de trăit.

”Au săpat pământ gol contaminat cu radiaţii, au colectat nisip radioactiv în saci, au respirat acest praf”, a declarat Gulashchenko pe Facebook, vineri, după ce a vizitat zona de excludere de la Cernobîl.

LE FIGARO | Analist: Și dacă jurnalista rusă celebră pentru protestul LIVE făcea jocul Kremlinului? / De ce a crescut Putin în sondaje după declanșarea războiului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here