Expert: „Nu dronele vor elibera Ucraina, ci tancurile” / Blocarea Leopard 2, „amenințare directă pentru rezultatul strategic pro-democratic al războiului”

Sursa: Wikipedia

<< Există pericole serioase în supra-interpretarea lecțiilor războiului din Ucraina. Dronele au schimbat câmpul de luptă, oferind o conștientizare suplimentară a situației și capacitatea de a lovi ținte, dar ratele lor ridicate de succes în războiul din Ucraina sunt rezultatul unor condiții unice, puțin probabil să fie reproduse în altă parte >>, scrie expertul în apărare Jan Kallberg, într-o analiză CEPA

<< Vehiculele aeriene de luptă fără pilot (UCAV), cum ar fi modelul turcesc Bayraktar TB2, au avut succes în războiul ruso-ucrainean și au contribuit la prevenirea prăbușirii apărării ucrainene sub atacul inițial rusesc. Absența apărării antiaeriene cu rază scurtă de acțiune (SHORAD) în primele luni ale războiului a permis dronelor rază liberă de acțiune.

Dar patru luni mai târziu, sistemele portabile de apărare aeriană (MANPADS), precum Stinger, produs în SUA, omologul său rus, SA-25, și alte sisteme de apărare aeriană, doboară drone. Apărarea antiaeriană poate viza la fel de ușor drone mai mari, cu mișcare lentă, cum ar fi TB2 Bayraktar, precum și alte ținte aeriene cu deplasare lentă, cum ar fi elicopterele și avioanele de transport.

Dronele au puncte suplimentare de vulnerabilitate. Au nevoie de contact radio frecvent cu operatorul lor și majoritatea au nevoie de o comunicare aproape constantă. Aceste canale de comunicații au fost în mare parte netulburate în primele etape ale războiului, dar asta nu a durat – ambele părți sunt din ce în ce mai capabile să execute atacuri de război electronic pentru a degrada sau a infirma legăturile radio ale operatorilor de drone. Legătura dintre operator și dronă conține un singur punct de eșec, care, dacă este atacat cu război electronic, poate face dronele inutile pe câmpul de luptă.

Rușii încearcă să imite succesul dronei ucrainene, dar și ei se confruntă cu aceeași problemă, deoarece ucrainenii devin din ce în ce mai capabili de război electronic. Desigur, vor exista porțiuni mari ale câmpului de luptă în care războiul electronic rămâne absent (ca în cazul acestui atac filmat ucrainean asupra unei rafinării de petrol rusești), dar acest lucru se va schimba în timp și pe măsură ce lupta va evolua.

Următorul pas va fi localizarea unităților de război electronic, căutându-le spectrul și semnăturile electronice, astfel încât să poată fi localizate și lovite. Această capacitate de a lovi unitățile de război electronic este un argument suplimentar pentru a furniza Ucrainei artilerie avansată de rachete cu rază lungă, care poate fi folosită în acest scop.

Deși poate a existat prea mult entuziasm pentru dronă, au existat prea multe necrologuri pentru tanc. Succesul războiului cu drone, începând cu războiul din Nagorno-Karabah din 2020, până la războiul de astăzi din Ucraina, poate da impresia că mediul militar s-a schimbat radical și că vehiculele blindate sunt folosite la fel de mult ca o cavalerie blindată.

Este adevărat că războiul din Ucraina a înregistrat pierderi enorme de tancuri rusești (aproape 800 confirmate, plus pierderea a încă 3.500 de vehicule blindate, deși se crede că numărul real este mult mai mare) împotriva forțelor ucrainene mai slabe, ce foloseau rachete antitanc moderne și spionau câmpul de luptă cu drone comerciale mici și ieftine. Forțele ucrainene au folosit Javelin și Next Generation Light Anti-tank Weapon (NLAW) pentru a distruge sute de tancuri – majoritatea acestor echipaje nu au avut niciodată șansa de a reacționa la ceea ce în final le-a ucis.

O astfel de distrugere a ridicat întrebări cu privire la relevanța tancurilor pe câmpul de luptă modern. Acest lucru nu este nou.

Provocările anterioare la adresa tancurilor au dus la adaptare. Prima dată când tancul a fost considerat obsolet a fost în războiul Yom-Kippur, din 1973, unde tancurile israeliene au suferit foarte mult în fazele inițiale ale războiului. Contraatacurile israeliene, după ce egiptenii au trecut în peninsula Sinai, au fost costisitoare. Sovieticii le-au furnizat egiptenilor rachete antitanc AT-3 Sagger, ghidate prin fir, care puteau lovi o țintă blindată de până la 3 km (2 mile). Racheta AT-3 în sine nu a fost o surpriză pentru Israel sau NATO. Proiectată și intrată în serviciul sovietic la începutul anilor 1960, era binecunoscută observatorilor străini, dar abia în 1973 a fost folosită la scară largă pe timp de război. Armatele s-au adaptat cu o integrare sporită între artilerie, infanterie și blindate.

A doua provocare pentru relevanța tancului a venit la sfârșitul anilor 1970 și începutul anilor 1980, când NATO avea nevoie de un răspuns la uriașele armate de tancuri ale armatelor Pactului de la Varșovia. Răspunsul a fost racheta antitanc lansată prin tub, urmărită optic, ghidată prin fir (TOW), care a fost considerată cel mai bun „ucigaș” de tancuri și a fost distribuită pe scară largă între forțele NATO și pe diferite platforme. Elicopterele de atac și avionul Fairchild Republic A-10 Warthog au fost proiectate pentru a lovi de sus formațiile de blindate sovietice.

În cele din urmă, în operațiunea Desert Storm, din 1991, coaliția pentru eliberarea Kuweitului a testat letalitatea acestor concepte antitanc dezlănțuindu-le asupra forțelor lui Saddam Hussein. Irakienii au pierdut peste 3.000 de tancuri și 2.500 de vehicule blindate, într-un număr limitat de zile. Anihilarea absolută a forțelor blindate irakiene, în retragere de-a lungul Autostrăzii 80, reprezintă o amintire sumbră a consecințelor distructive.

În efortul de a compensa aceste amenințări, tancurile au fost echipate cu „blindaj activ”, conținând plăci de material exploziv care reduce impactul generat de un focos. Multe forțe au introdus, de asemenea, unități de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune care să fie integrate cu unitățile lor blindate pentru a se apăra împotriva aeronavelor și elicopterelor de atac la sol.

Pierderile mari de tancuri rusești în Ucraina sunt parțial legate de designul defectuos al tancului sovietic T-72, în care echipajul stă înconjurat de 22 de cartușe de muniție pentru a-și alimenta încărcătorul automat. T-72 a fost proiectat pentru un alt câmp de luptă; în timpul Războiului Rece, era destinat să avanseze spre vest, spre Rin, și să maximizeze puterea de foc înainte, existând puțină grijă pentru supraviețuirea echipajului sau pentru protecția împotriva loviturilor laterale.

Tactica rusească a fost și ea foarte ciudată. Private de acoperirea infanteriei sau de acces la sprijinul artileriei, tancurile lipsite de suport au devenit aproape o invitație pentru trupele ucrainene de a provoca pagube maxime în primele etape ale războiului. Acum, rușii și-au adaptat tactica.

Desigur, ucrainenii se vor confrunta cu o problemă similară în utilizarea aceluiași tanc cu design defectuos, existent la T-72 și alte modele rusești. Totuși acest lucru oferă Occidentului o oportunitate majoră de a schimba „imaginea” pe câmpul de luptă. Prin furnizarea de tancuri occidentale moderne, care oferă echipajului și tancului șanse mai mari de supraviețuire împotriva artileriei, și armelor antitanc inamice, acestea ar putea asigura Ucrainei puterea de foc necesară pentru a lansa o contraofensivă.

Rusia desfășoară acum tancuri vechi de 50 de ani, din depozitele pe termen lung, vehicule care au valoare de luptă doar dacă sunt folosite împotriva infanteriei nesusținute.

Speră să folosească aceste tancuri învechite pentru a-și susține pozițiile defensive din jurul Harkivului și al Hersonului împotriva unei contraofensive ucrainene. Orice tanc NATO scos de la naftalină, din cele fabricate în anii 1990 sau începutul anilor 2000, va depăși acest blindat rusesc și ar fi devastator.

Blocarea de către Germania a dorinței Spaniei de a furniza Leopard 2 este, prin urmare, o amenințare directă pentru rezultatul strategic pro-democratic al războiului.

O contraofensivă are nevoie de o putere de foc protejată, care să poată urmări unitățile de manevră. Tancurile îndeplinesc acest rol pentru a sprijini infanteria mecanizată și ușoară în mișcarea lor înainte. După 1990, tancurile occidentale moderne au început să aibă senzori și sisteme de țintire îmbunătățite, comparabile cu versiunile ulterioare cu telemetru cu laser și imagini termice. Războiul electronic nu poate intercepta un cartuș de tanc; odată lansat, își continuă drumul până când lovește (sistemele anti-proiectile, precum Trofeul Israelului, acum apar, dar sunt rare).

Folosite corespunzător, tancurile rămân un sistem cheie în prima linie. Vehiculele blindate avansate (dintre care multe se află acum în depozitele vestice) au puterea de a schimba curentul militar. Scuza țărilor democratice – că furnizarea de tancuri Ucrainei reprezintă o escaladare a conflictului – este pur și simplu stupidă. Este timpul să le curățați de praf și să le trimiteți spre est. >>

Rusia începe să plătească prețul sancțiunilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here