Haos în armata SUA în urma deciziei de retragere militară din nordul Siriei/ Kurzii vor face scuturi umane la granița cu Turcia

UPDATE 17:00 – Donald Trump a spus că decizia de retragere a soldaților americani din nordul Siriei nu înseamnă că Statele Unite și-au abandonat aliații kurzi. Din contră, președintele american a lăudat kurzii și a spus că îi susține cu bani și arme. În plus, a amenințat din nou Turcia cu devastarea economică, dacă va exagera în timpul operațiunii din nordul Siriei.

UPDATE 16:10 – Turcia a trimis trupe şi vehicule armate în oraşele Sanliurfa şi Kilis, aflate la graniţa cu Siria, a relatat agenţia naţională de presă turcă Anadolu.

Unităţile au fost mobilizate pentru a întări posturile militare ale Turciei de-a lungul graniţei cu Siria.

Agenţia turcă de presă a relatat luni seară de asemenea că mai multe camioane cu tancuri se îndreptau spre Sanliurfa, de unde ar urma să fie mutate mai aproape de frontieră, adăugând că întăririle continuă începând de sâmbătă.

UPDATE – Ministerul turc al Apărării a anunţat marţi că a încheiat pregătirile în vederea lansării unei operaţiuni militare împotriva unei miliţii kurde în nord-estul Siriei, informează AFP.


Decizia intempestivă a lui Donald Trump de a ordona retragerea militară a americanilor din nord-estul Siriei a trimis o undă de șoc în comunitatea internațională, afișând însă un zâmbet de satisfacție pe chipul președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care va avea acum cale liberă în lupta sa cu forțele kurde.

La puțin timp după anunțul Administrației Trump, liderul de la Ankara a anunțat luni că o ofensivă împotriva milițiilor kurde YPG, care dețin controlul teritoriului din nord-estul Siriei, ar putea avea loc în orice moment.

Turcia consideră YPG, până mai ieri aliată a SUA în războiul din Siria, ca fiind organizație teroristă.

Între timp, la Washington, trepidațiile politice sunt în toi. Senatul SUA a anunțat că va sancționa Turcia, luând în calcul chiar și suspendare țării din NATO, dacă Ankara va decide declanșarea unei invazii militare.

Per total, colegii republicani s-au distanțat de hotărârea Casei Albe. La fel și Pentagonul, bulversat de mutarea lui Trump.

Și la nivelul ONU a sunat butonul de panică. „Nu știm ce se va întâmpla. Ne pregătim de ceea ce este mai rău”, a atenționat Panos Moumtzis, coordonatorul umanitar al ONU pentru Siria.

Civilii kurzi se poziționează ca scuturi umane la graniță

La ora actuală, atmosfera la granița dintre Turcia și Siria este una explozivă. Civilii kurzi din nord-estul Siriei planifică proteste ample în apropierea frontierei, pentru a nu le permite forțelor turce să inițieze operațiunea militară, transmite Al Jazeera. Deja au început să fie desfășurate corturi uriașe în orașele de graniță Ras al-Ain, Tal Abyad și Kobane.

„Vor să se poziționeze ca scuturi umane pentru a împiedica un avans al trupelor turce”, a declarat Arin Sheikmous, activist din orașul Qamishli, unde sute de oameni s-au adunat în fața biroului ONU, solicitând o intervenție internațională pentru a stopa Turcia.

Decizia Casei Albe de a-și ridica scutul alianței i-a lăsat fără cuvinte pe kurzii din Forțele Democratice Siriene (FDS), alianța multietnică de miliții coordonată de YPG. FDS a descris atitudinea lui Donald Trump ca fiind o „înjunghiere pe la spate”.

„Nimeni nu ne-a spus nimic. Nu ne așteptam ca acest lucru să se întâmple, deoarece am respectat toate prevederile legate de «zona de securitate»”, a comentat pentru National Interest un diplomat de la Washington din cadrul Consiliului Democrat Sirian, brațul politic al FDS.

Narațiunea invocată de Administrația Erdogan în legătură cu necesitatea urgentă a unei operațiuni militare de amploare în nord-estul Siriei vizează distrugerea ultimelor celule ISIS de pe frontul sirian, condensate pe acest teritoriu controlat de FDS.

„Este puțin probabil ca FDS să predea prizonierii ISIS de bună voie”, este de părere Elizabeth Tzurkov, de al Foreign Policy Research Institute, care a vizitat zonele aflate sub controlul FDS.

Zeci de mii de prizonieri jihadiști

Circa 70.000 de prizonieri jihadiști se află acum în detenția FDS. Aceștia sunt înghesuiți în tabăra penitenciară al-Hawl. O mare bătaie de cap. Ilham Ahmed, șeful Consiliului Democrat Sirian, a declarat că își dorește ca statele europene să contribuie financiar în judecarea foștilor luptători ISIS. Al-Hawl a primit denumirea de „JIHADLAND”.

„Decizia președintelui Trump i-a luat total pe nepregătite pe oficialii americani. Situația actuală este pur și simplu un haos, armata habar n-are ce va urma”, spune expertul Nicholas Heras, de la Center for a New American Security. „Forțele armate americane de pe teren, care implementează campania anti-ISIS, se află încă sub impresia că nimic nu s-a schimbat”.

„Permițându-i Turciei să intre în nordul Siriei este una dintre cele mai destabilizatoare mutări pe care le putem face în Orientul Mijlociu. Kurzii nu vor mai avea niciodată încredere în America. Ei vor căuta noi alianțe pentru a se proteja”, atrage atenția Ruben Gallego, fost pușcar marin în războiul din Irak, citat de The New York Times.

Retragerea militară americană din nordul Siriei va elimina singurul egal militar al Rusiei care putea contura viitorul Siriei, potrivit diplomatului american Brett McGurk, fostul emisar al Donald Trump în campania anti-ISIS.

Zona de securitate

În ceea ce privește zona de securitate negociată de SUA și Turcia, care va fi construită de-a lungul frontierei turcești, potrivit informaţiilor obţinute de ziarista Kübra Par din surse ale Preşedinţiei, aici vor fi găzduiţi un milion de refugiaţi sirieni. Spaţiul de locuit va fi compus din 140 de sate cu populaţia de câte 5.000 de locuitori şi 10 oraşe cu câte 30.000 de locuitori.

Zona se va extinde 480 de kilometric de-a lungul graniței, dar ținta principală a lui Erdogan este de a tăia 30 kilometri în adâncime teritoriul sirian. Practic, o extindere hegemonică a Turciei și echivalentă unei anexări teritoriale.

Ankara își dorește, de asemenea, să dețină controlul exclusiv asupra zonei de securitate.

„Să ieșim din aceste războaie ridicole”

Revenind la Donald Trump, președintele SUA a încercat luni să reducă din impactul deciziei sale. Trump a spus că va „distruge şi nimici” economia turcă, dacă se va „depăşi limita” cu ofensiva în Siria. „Aşa cum am mai afirmat anterior cu tărie, iar acum doar reiterez, dacă Turcia va face ceva, care, în înţelepciunea mea de neegalat, voi considera că depăşeşte limita, voi distruge şi voi nimici în totalitate economia Turciei (am mai făcut-o)”, a scris Trump pe Twitter.

Președintele american și-a justificat decizia, afirmând că vrea să-i lase pe protagoniştii implicaţi în acest conflict să „rezolve situaţia”.

„Turcia, Europa, Siria, Iranul, Irakul, Rusia şi kurzii vor trebui, acum, să rezolve situaţia”, afirmă preşedintele american într-o lungă serie de mesaje postate pe Twitter, în prima sa reacţie după ce Casa Albă a anunţat retragerea americanilor din nord-estul .

„Kurzii au luptat împreună cu noi, însă ei au primit enorm de mulţi bani şi material pentru a o face. De decenii ei luptă împotriva Turciei. Eu m-am ţinut departe de acest conflict timp de aproape trei ani, dar a venit timpul să ieşim din aceste războaie ridicole şi fără sfârşit, dintre care multe sunt tribale”, a scris miliardarul republican, care a anunţat la sfârşitul anului trecut retragerea trupelor americane din Siria.

„Noi ne batem acolo unde găsim un avantaj şi numai pentru a câştiga”, a mai declarat el, acuzând Europa de faptul că crede că Statele Unite sunt un „porumbel”.

În privinţa jihadiştilor deţinuţi de kurzi, preşedintele american afirmă că Europa a cerut Statelor Unite „să-i păzească”. „Eu am răspuns «nu, vi s-a făcut un număr mare de servicii, iar acum vreţi ca noi să-i ţinem în închisori americane, cu un cost mare. Sunt ai voştri ca să-i judecaţi»”.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here