Butoiul cu pulbere din nordul Siriei: Kurzii anunță 3 zile de „mobilizare generală”

Autorităţile semiautonome kurde din Siria au anunţat miercuri „o mobilizare generală timp de trei zile” pentru a face faţă ameninţării Turciei cu o ofensivă, îndemnându-i la „rezistenţă” pe locuitorii din nord-estul teritoriului sirian, în acest context ministrul de externe rus Serghei Lavrov a acuzat că politica SUA în Siria riscă „să dea foc” regiunii, informează AFP, citată de Agerpres.

În ultimele zile, tensiunea a crescut la un nivel superior la frontiera între Turcia şi Siria. Ameninţând să lanseze o operaţiune militară împotriva unei miliţii kurde siriene, Ankara a comasat întăriri şi a trimis vehicule blindate în acest sector.

„Proclamăm stare de mobilizare generală timp de trei zile în nord-estul Siriei”, a anunţat administraţia semiautonomă kurdă într-un comunicat.

„Cerem tuturor componentelor poporului nostru să meargă spre zona de frontieră pentru a asigura rezistenţa în acest moment istoric delicat”, potrivit textului.

Arătând cu degetul spre SUA, marele lor aliat, dar de asemenea spre ONU, Rusia şi Uniunea Europeană, comunicatul kurd le atribuie „întreaga responsabilitate” în cazul unei „catastrofe umanitare” în regiunea lor.

Turcia a trimis trupe şi vehicule armate în oraşele Sanliurfa şi Kilis, aflate la graniţa cu Siria. Unităţile au fost mobilizate pentru a întări posturile militare ale Turciei de-a lungul graniţei cu Siria.

Agenţia turcă de presă Anadolu a relatat luni seară, de asemenea, că mai multe camioane cu tancuri se îndreptau spre Sanliurfa, de unde ar urma să fie mutate mai aproape de frontieră, adăugând că întăririle continuă începând de sâmbătă.

CITIȚI ȘI: Haos în armata SUA în urma deciziei de retragere militară din nordul Siriei/ Kurzii vor face scuturi umane la granița cu Turcia

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here