Fostul redactor-șef al Adevărul, numit purtător de cuvânt al partidului lui Cioloș

captură Adevărul Live

Dan Marinescu, redactor-șef al Adevărul timp de șase ani, până în august anul acesta, a fost numit purtător de cuvânt al PLUS, partidul lui Dacian Cioloș. Surse din formațiunea fostului premier tehnocrat au confirmat informația pentru de ziarul Libertatea.

Nici PLUS, nici Dan Marinescu nu au comentat informația până la această oră.

În urmă cu o lună, jurnalistul Teodor Tiță, care a condus departamentul de știri al Europa FM, a intrat în echipa de campanie al lui Dan Barna, a scris paginademedia.ro.

În august, tot paginademedia.ro a anunțat că Dan Marinescu a pierdut atribuțiile de redactor-șef al ziarului Adevărul, care au fost preluate de șeful ediției de weekend. Pe atunci, publicația deținută de Cristian Burci, spunea că jurnalistul va rămâne în cadrul companiei, dar că se va ocupa de alte proiecte.

Dan Marinescu a fost redactor-șef al ziarului Adevărul, ziar deținut de omul de afaceri Cristian Burci, din ianuarie 2013. El l-a înlocuit, la vremea respectivă, pe jurnalistul Mihnea Măruță. 

Marinescu a mai fost în trecut redactor-șef al ziarului Ziarul, deținut tot de Cristian Burci, a notat paginademedia.ro

În perioada în care a fost redactor-șef, Dan Marinescu a fost acuzat de comportament dictatorial față de angajați și de obedință totală față de patronul ziarului, Crisitan Burci. Pentru a fi pe placul patronului, Dan Marinescu n-a ezitat să ceară direct unor jurnaliști să modifice sau să elimine anumite texte care deranjau conducerea ziarului.

Prima pe lista celor care au avut diferende publice cu Dan Marinescu a fost jurnalista Ramona Ursu, șefa corespondenților de la Adevărul, care, la începutul anului 2017, a anunțat că și-a dat demisia de la ziar, acuzând că redactorul-șef i-ar fi făcut reproșuri legate de editorialele despre Victor Ponta și Sebastian Ghiță, după cum a scris ea pe Facebook. „Concret, redactorul-sef mi-a transmis ca patronul ziarului, Cristian Burci, face tot felul de presiuni asupra lui, presiuni carora, pana acum, le-a făcut față”, a scris Ramona Ursu. „Discuția a început cu faptul că ”ne-am întors la epoca Năstase”, a mai scris jurnalista. (…) Mi-a precizat că se fac presiuni asupra lui, încă de vara trecută, pentru a fi dată afară de la ziar pentru editorialele pe care le scriu în ziar și cu care patronul Cristian Burci nu este de acord. Aceste presiuni, mi s-a mai spus, s-au accentuat după alegerile parlamentare, având în vedere rezultatul acestor alegeri. Mi s-a explicat că scriu materiale de opinie prea dure și mi s-au oferit două exemple: un editorial despre Victor Ponta și un altul, ultimul scris de mine, despre Sebastian Ghiță”. Contactat de paginademedia.ro, jurnalistul Dan Marinescu, redactor-șef la Adevărul, a spus că nu comentează postările de pe Facebook, fără a da alte detalii despre plecarea Ramonei Ursu.

Un alt incident, petrecut cu aproximativ un an în urmă a avut-o drept protagonistă pe corespondenta  din Bihor a ziarului Adevărul, Claudia Mirela Bonchiș, care denunța pe paginademedia.ro faptul că  ziarul a renunțat la colaborarea cu ea chiar în ziua în care a publicat articolul  “Val de retrageri din Masonerie: cine trebuie să-şi declare apartenenţa la Marea Lojă Naţională din România”.

Am publicat articolul pe site în jurul orei 07.40, iar la prânz am fost sunată de către unul dintre coordonatori care mi-a spus că se încheie colaborarea chiar din ziua respectivă, invocând faptul că articolul respectiv putea fi exploatat mai bine.”, scria Claudia Bonchiș pe pagina ei de Facebook.

În aceeași postare, ziarista sugera că patronal ziarului, Cristian Burci, este în Masonerie. Nu dădea nume, spunea doar că “big boss este mason”. De cealaltă parte, Dan Marinescu declara că e doar o coincindență faptul că decizia de a concedia corespondentul a venit chiar în ziua cu articolul.

În fine, ultimul derapaj legat de jurnaliștii din subordine s-a petrecut în urmă cu doar câteva luni, când ziaristul Mircea Barbu anunța într-o serie de declarații că redactorul-șef al ziarului, Dan Marinescu, i-a impus să scoată două întrebări dintr-un interviu pe care îl făcuse cu Roger Stone, fostul consilier de campanie al lui Donald Trump și consultant politic, care vizitase România. Jurnalistul a fost sunat de Dan Marinescu, dar și de Cristian Burci în presoană, care i-au cerut explicit să scoată acele întrebări din interviu, argumentând că „scade nivelul interviului” și că „nu le consideră compatibile cu ziarul Adevărul”. Ulterior, lui Mircea Barbu i-au fost șterse de pe site-ul Adevărul texte critice la adresa conducerii ziarului, după cum relata tot paginademedia.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here