Trump își contrazice criticii: Ne retragem, dar nu i-am abandonat pe kurzi, le dăm arme și bani

Donald Trump a spus că decizia de retragere a soldaților americani din nordul Siriei nu înseamnă că Statele Unite și-au abandonat aliații kurzi. Din contră, președintele american a lăudat kurzii și a spus că îu susține cu bani și arme. În plus, a amenințat din nou Turcia cu devastarea economică, dacă va exagera în timpul operațiunii din nordul Siriei.

„Deși suntem în procesul de a părăsi Siria, sub nicio formă nu i-am abandonat pe kurzi, care sunt un popor special și luptători minunați. De asemenea, relația noastră cu Turcia, un partener NATO și comercial, a fost foarte bună. Turcia are o mare populație kurdă și înțelege pe deplin că, deși mai aveam doar 50 de soldați în acea parte a Siriei, care au fost și retrași, orice lupte neforțate și inutile din partea Turciei vor avea un efect devastator asupra economiei lor și monedei lor fragile. Îi ajutăm pe kurzi financiar/cu arme” a scris Donald Trump pe Twitter.

În alte tweet-uri, Donald Trump a lăudat Turcia, despre care a spus că este „un mare partener comercial, care construiește structura de oțel pentru avioanele de luptă F-35”. Președintele american pare să ignore sau să fi uitat faptul că Turcia a fost dată afară din programul F-35 – avioanele turcești aflate în SUA nu vor mai fi livrate niciodată, piloții turci care se antrenau în SUA au fost trimiși acasă iar lucrul la subansamblele pentru F-35 făcute în Turcia a fost oprit – după ce Armata Turcă a cumpărat și a primit sisteme de rachete sol-aer S400 din Rusia.

Donald Trump a anunțat luni că va retrage soldații americani din nordul Siriei, având în vedere că Turcia urmează să înceapă în zonă o ofensivă militară. Obiectivul oficial al Ankarei este crearea unei zone-tampon la granița turco-siriană, unde să fie mutați 1-2 milioane de refugiați sirieni aflați acum pe teritoriul turc. De asemenea, se are în vedere îndepărtarea „organizațiilor teroriste” din apropierea Turciei, doar că Ankara consideră teroriste milițiile kurde, aliate ale SUA și decisive în lupta contra ISIS.

Nordul Siriei este sub controlul de facto al grupărilor kurde, după ce Damascul a pierdut controlul în zonă din cauza războiului civil. Detalii, aici:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here