Experți în securitate, raport de 756 de pagini: SUA nu sunt pregătite să se apere în fața Inteligenței Artificiale dezvoltate de China

Statele Unite sunt extrem de nepregătite pentru era inteligenţei artificiale, potrivit unui grup de experţi condus de fostul director general al Google, Eric Schmidt, transmite CNBC, potrivit News.ro.

Comisia pentru Securitate Naţională în domeniul inteligenței artificiale (AI) a avertizat într-un raport de 756 de pagini că China ar putea înlocui în curând SUA ca ”superputerea inteligenţei artificiale” la nivel mondial, afirmând că există implicaţii militare serioase de luat în considerare.

”America nu este pregătită să se apere sau să concureze în era AI”, au scris Schmidt şi vicepreşedintele Bob Work, care a fost anterior secretar adjunct al Apărării SUA.

”Aceasta este realitatea dură cu care trebuie să ne confruntăm.”

Comisia şi-a început evaluarea în martie 2019, iar acesta este raportul său final pentru preşedinte şi Congres.

Cei 15 membri ai comisiei includ specialiştiu în tehnologie, profesionişti în securitate naţională, directori de companii şi lideri academici. Printre aceştia se numără viitorul CEO al Amazon, Andy Jassy, ​​directorul general al Oracle, Safra Catz, directorul ştiinţific al Microsoft, Eric Horvitz, şi şeful Google Cloud AI, Andrew Moore.

Schmidt şi Work au declarat că raportul prezintă ”o strategie de apărare împotriva ameninţărilor AI, de a folosi în mod responsabil AI pentru securitatea naţională şi de a câştiga o competiţie tehnologică mai largă de dragul prosperităţii, securităţii şi bunăstării noastre”.

Autororii raportului avertizează că sistemele de AI vor fi utilizate ”pentru obţinerea puterii” şi că ”AI nu va rămâne în domeniul superputerilor sau în domeniul ştiinţifico-fantastic”.

Raportul îl îndeamnă pe preşedintele Joe Biden să respingă cererile de interzicere la nivel global a controversatelor arme autonome bazate pe AI, spunând că este puţin probabil ca China şi Rusia să respecte orice tratat de acest tip pe care l-ar semna.

”Nu vom putea să ne apărăm împotriva ameninţărilor compatibile cu AI fără capacităţi omniprezente ale AI şi noi paradigme de luptă împotriva războiului”, au scris Schmidt şi Work.

Mii de cercetători în domeniul AI şi informaticieni au semnat o scrisoare deschisă care a fost publicată în 2015, prin care solicitau interzicerea armelor autonome ofensive.

”Tehnologia AI a ajuns la un punct în care desfăşurarea unor astfel de sisteme este – practic dacă nu legală – fezabilă în decurs de ani, nu decenii, iar miza este mare: armele autonome au fost descrise ca a treia revoluţie în război, după praful de puşcă şi armele nucleare”, se arată în scrisoare, care a fost semnată şi de CEO-ul Tesla Elon Musk, cofondatorul Apple, Steve Wozniak, CEO-ul Twitter, Jack Dorsey, şi regretatul om de ştiinţă Stephen Hawking.

Toby Walsh, profesor de AI la Universitatea din Sydney, a declarat pentru CNBC că pericolele ”au devenit mai apropiate şi mai grave” de la publicarea scrisorii.

”Armele autonome trebuie reglementate”, a spus el.

Institutul Future of Life, un institut de cercetare non-profit din Boston, Massachusetts, a declarat luna trecută că există multe aplicaţii militare pozitive pentru AI, dar că ”delegarea deciziilor de viaţă şi moarte către sisteme de arme autonome nu este una dintre ele”.

Institutul a subliniat că dronele autonome ar putea fi utilizate pentru misiuni de recunoaştere pentru a evita punerea trupelor în pericol, în timp ce AI ar putea fi, de asemenea, utilizată pentru a alimenta arme antirachetă defensive care detectează, vizează şi distrug ameninţările, fără o comandă umană.

”Niciuna dintre aplicaţii nu implică o maşină care selectează şi atacă oamenii fără acordul unui operator”, a spus acesta.

Inginerul specializat în învăţare automată Michael Lavelle a declarat pentru CNBC că trebuie să existe o interdicţie internaţională asupra armelor care iau decizii autonome, în mod similar cu convenţia privind armele chimice.

Samim Wagner, cercetător în domeniul AI în Berlin, vede lucrurile diferit, spunând CNBC că armele de AI şi roboţii ucigaşi vor face armele de astăzi şi mai mortale″.

 [Adoptarea armelor AI] este o nebunie brutală şi toată lumea o ştie, totuşi, cred că cercetătorii, de la DC la Beijing, continuă să ne asigure că este ”unprogres şi necesar”.

 El a adăugat: ”O discuţie reală despre modul în care AI poate ajuta la promovarea păcii la nivel global este ceea ce este cu adevărat necesar – dar cu siguranţă nu o veţi găsi pe agenda personalului operativ de la Pentagon sau a miliardarilor precum Eric Schmidt din lume”.

 China a afirmat că doreşte să fie un lider global în domeniul AI până în 2030.

Autorii raportului au declarat că este vital ca SUA să facă tot posibilul pentru a elimina şansele ca acest lucru să se întâmple.

”Trebuie să câştigăm competiţia AI care intensifică concurenţa strategică cu China”, au afirmat Schmidt şi Work.

”Planurile, resursele şi progresul Chinei ar trebui să îi preocupe pe toţi americanii. Luăm în serios ambiţia Chinei de a depăşi Statele Unite ca lider mondial al AI în decurs de un deceniu „, au spus autorii raportului.

Ei au adăugat că utilizarea AI pe plan intern de către China ”este un precedent îngrozitor pentru oricine din întreaga lume care preţuieşte libertatea individuală”.

Comisia solicită guvernului SUA să îşi dubleze cheltuielile de cercetare şi dezvoltare în domeniul AI, până la 32 miliarde de dolari pe an până în 2026. De asemenea, sugerează înfiinţarea unui nou organism care să îl ajute pe preşedinte să ghideze politicile mai ample ale SUA, relaxarea legilor privind imigraţia pentru experţii talentaţi în AI, crearea unei noi universităţi pentru formarea funcţionarilor publici calificaţi digital şi accelerarea adoptării noilor tehnologii de către agenţiile de informaţii din SUA.

Raportul afirmă, de asemenea, că SUA trebuie să facă mai mult pentru a-şi acoperi necesarul de cipuri şi avertizează cu privire la pericolele de a fi atât de dependente de producătorul de semiconductori TSMC din Taiwan.

”Microelectronica alimentează toată AI, iar Statele Unite nu mai produc cele mai sofisticate cipuri din lume”, au scris Schmidt şi Work.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here