Experți: Rușii plănuiesc un război lung. Ce intenții au invadatorii

Luptele continuă la Severodonețk, iar forțele ucrainene continuă să controleze partea industrială a orașului; Rușii vor să-și reia ofensiva asupra Slaviansk, relatează Institutul SUA pentru Cercetări de Război (ISW) în raportul de duminică. Raportul subliniază că rușii plănuiesc un „război lung”, iar ucrainenii cer aprovizionare cu arme, scrie onet.pl.

Rezumând activitățile de pe front, Institutul de Afaceri Militare subliniază că rușii încă încearcă să obțină controlul asupra Severodonețkului, dar că forțele ucrainene mențin apărarea zonei industriale a orașului.

Potrivit analiștilor, trupele ruse încearcă să oprească ruta Lisiczańsk-Hirske și au încercat fără succes să captureze localități de-a lungul rutei Bachmut-Lisiczańsk.

La sud-vest de Izium, agresorul și-a continuat atacurile, căutând să reia ofensiva asupra Slaviansk (regiunea Donețk).

Ucrainenii, la rândul lor, au contraatacat din nou la nord-vest de Herson. Între timp, forțele de ocupație ruse au început să elibereze pașapoarte (ID) rusești în Herson și Melitopol, în regiunea Zaporizhia.

 

*Rușii se pregătesc pentru un război lung

Pe baza informațiilor furnizate de serviciile secrete ucrainene, ISW estimează că rușii se pregătesc pentru operațiuni pe termen lung pe front și că potențialul lor de a genera energie și rezerve este slab.

Centrul american citează o declarație a unuia dintre șefii serviciilor de informații militare ucrainene, Vadym Skibicki, care a spus că rușii și-au extins planul de război la 120 de zile, până în octombrie anul acesta. 

Acest lucru demonstrează cel puțin că autoritățile ruse au recunoscut că nu este posibilă atingerea rapidă a obiectivelor asumate în Ucraina și că obiectivele și metodele militare existente sunt în curs de ajustare.

Potrivit lui Skibicki, rușii au încă 40 de grupuri de batalioane tactice (BGT), pe care le pot trimite pe front, unde sunt implicate în prezent 103 astfel de grupuri.

Institutul de studii superioare, la fel ca alți analiști, estimează că este foarte puțin probabil ca acestea să fie BGT-uri cu drepturi depline. „În cel mai bun caz, acestea sunt grupuri mici de personal, formate din alte unități. Este puțin probabil ca Rusia să țină în rezervă forțe atât de importante din cauza penuriei existente pe linia frontului”, se arată în raport.

*Livrări cheie pentru Ucraina

Încă o dată, Institutul de Afaceri Militare subliniază că una din cheile succesului este aprovizionarea Ucrainei cu arme dinspre Vest, iar Kievul a intensificat cererile de arme ofensive și defensive occidentale, în special cele necesare pentru a depăși avantajul artileriei ruse.

Expertul arată cât ar putea dura războiul. „Faza activă se poate extinde până în iarnă”

„Forțele ucrainene vor avea nevoie de un sprijin occidental coerent, mai ales în ceea ce privește sistemele de artilerie”, subliniind că avantajul rusesc în numărul de soldați și echipament slăbește puternic partea ucraineană.

Autoritățile ucrainene fac apel, printre altele, pentru livrări urgente de artilerie cu rază lungă, în care rușii domină absolut și câștigă astfel un avantaj pe front.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here