Explozii în Iran, la comemorarea generalului Qassem Soleimani. Cel puţin 70 de persoane au fost ucise

Sursa: X

Cel puţin 73 de persoane au fost ucise în explozii care s-au produs într-un oraş din Iran unde avea loc o ceremonie pentru a marca asasinarea, în 2020, într-un atac american în Irak, a generalului iranian Qassem Soleimani, a anunţat presa de stat, preluată de News.ro.

UPDATE: Cel puţin 73 de persoane au fost ucise şi 170 rănite în dubla explozie produsă miercuri în apropierea mormântului generalului iranian Qassem Soleimani, relatează presa de stat citată de AFP.

Unele agenţii de ştiri iraniene afirmă că numărul răniţilor este mult mai mare, scrie Reuters.

Televiziunea de stat a arătat salvatorii de la Semiluna Roşie îngrijind răniţi la ceremonia la care sute de iranieni se adunaseră pentru a marca patru ani de la moartea influentului general Soleimani.

„Echipele noastre de intervenţie rapidă evacuează răniţii… Dar există valuri de mulţimi care blochează drumurile”, a declarat Reza Fallah, şeful Semilunii Roşii din provincia Kerman, la televiziunea de stat.

UPDATE: Sunt 53 de morţi şi 71 de răniţi, potrivit celui mai recent bilanţ anunţat de agenţia oficială iraniană IRNA.

UPDATE: Cel puţin 50 de persoane au fost ucise şi 60 rănite în două atentate cu bombă care au avut loc în apropierea mormântului generalului Gărzilor Revoluţionare iraniene Qasem Soleimani, la a patra comemorare a asasinării acestuia, relatează BBC care indică un nou bilanţ anunţat de presa de stat din Iran.

Exploziile au lovit o procesiune cu sute de persoane care se desfăşura în apropierea moscheii Saheb al-Zaman din oraşul Kerman, în sudul ţării.

Prima explozie a avut loc la 700 de metri de mormântul lui Soleimani, iar cea de-a doua la un kilometru distanţă, în timp ce pelerinii vizitau locul, a relatat agenţia oficială IRNA, citată de CNN.

În calitate de comandant al braţului pentru operaţiuni externe al Gardienilor Revoluţiei, Forţa Quds, Soleimani a fost un arhitect al politicii iraniene în întreaga regiune. A fost responsabil de misiunile clandestine ale Forţei Quds şi de furnizarea de îndrumare, finanţare, arme, informaţii şi sprijin logistic pentru guvernele şi grupurile armate aliate, inclusiv Hamas şi Hezbollah.

Preşedintele american Donald Trump, care a ordonat asasinarea lui Soleimani în 2020, l-a descris pe general drept „teroristul numărul unu oriunde în lume”.

Atentatele de la Kerman survin la o zi după ce nr.2 al biroului politic al Hamas, Saleh al-Arouri, a murit într-o explozie la Beirut, pentru care grupările palestiniene şi Hezbollahul libanez au dat vina pe Israel.

ŞTIREA INIŢIALĂ: 
Cel puţin 20 de persoane au fost ucise într-un cimitir din Iran, unde avea loc o ceremonie pentru a marca uciderea, în 2020, într-un atac american în Irak, a generalului iranian Qassem Soleimani, a anunţat presa de stat, relatează Sky News.

Potrivit relatărilor, au avut loc două explozii la locul din oraşul Kerman unde este înmormântat fostul comandant al Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice.

Postul Irib a declarat că alte 60 de persoane au fost rănite de exploziile produse în timpul ceremoniei care se desfăşura în apropierea moscheii Saheb al-Zaman din oraşul Kerman.

Un oficial iranian a descris exploziile ca fiind „atacuri teroriste”, potrivit presei de stat.

O înregistrare video care a circulat online pare să arate mai multe cadavre întinse pe pământ.

Qassem Soleimani, care a fost cândva cel mai important general iranian, a fost asasinat într-un atac cu dronă al SUA,  la 3 ianuarie 2020, în timpul unei vizite pe care o făcea în Irak pentru a se întâlni cu premierul de atunci Adil Abdul-Mahdi. Atacul cu dronă a provocat o criză diplomatică majoră între SUA şi Iran, ceea ce a dus la lovituri de ripostă cu rachete împotriva unor baze militare americane din Irak şi a împins cele două ţări în pragul războiului. Una dintre rachetele iraniene trase ca ripostă a lovit din eroare un avion civil ucrainean cu 176 de persoane la bord care decolase de pe aeroportul din Teheran cu destinaţia Kiev.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here