Grupul petrolier american ExxonMobil a confirmat, marți seara, că analizează o posibilă ieșire din proiectul offshore Neptun din Romania, adăugând că a început să ofere informații potențialilor cumpărători, transmite Reuters.

ExxonMobil și OMV Petrom explorează zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Cele două companii au participații egale în proiect, iar decizia finală de investiții pentru extracția resurselor nu a fost încă luată.

Purtătorul de cuvânt al Exxon Mobil, Todd Spitler, a precizat că nu a fost identificat un cumpărător și nu s-a ajuns la acorduri cu alte grupuri.

Deși analizează posiblitatea unor discuții cu privire la participația sa, „intenționăm să ne continuăm rolul de operator în avansarea acestui proiect, inclusiv prin continuarea demersurilor pentru obținerea autorizațiilor necesare„, a spus Spitler.

Primele zvonuri referitoare la planurile Exxon Mobil de ieși din proiectul offshore Neptun din România au apărut anul trecut, dar nici compania americană și nici Guvernul României nu le-au confirmat în mod oficial.

În cazul în care Exxon va decide să vândă, vrem un partener serios, care să fie din zona parteneriatelor noastre: UE, NATO. Sigur că nu putem hotărî noi în locul Exxon cui vinde participația„, a declarat, luni seară, la Digi 24, Ludovic Orban, adăugând însă că „există și alte oferte”.

O eventuală vânzare a participației deținute de Exxon Mobil la proiectul offshore Neptun, pentru care este nevoie de aprobarea Guvernului României, ar aduce mai aproape grupul american de obiectivul sau de a strânge 15 miliarde dolari din vânzarea de active până în 2021.

În luna noiembrie a anului trecut, surse din apropierea acestui dosar au declarat pentru Reuters că participația de 50% pe care o deține Exxon Mobil la proiectul offshore Neptun Deep ar avea o valoare de aproximativ 250 milioane de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here