Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Ziua de 24 ianuarie a fost sărbătorită separat de autoritățile de Focșani, orașul Micii Uniri, acestea organizându-și fiecare propriul program. Așa se face că au fost două hore ale Unirii, una anunțată de Prefectură, condusă de un liberal, și alta de Primărie, la ore diferite, situație fără precedent, anunță agenția de presă news.ro. Primăria și Consiliul Județean Vrancea sunt conduse de PSD.

La Focșani, vineri 24 ianuarie, au avut loc două manifestări dedicate Unirii: una organizată de Prefectură, cealaltă organizată de Primărie și Consiliul Județean.

Instituția Prefectului i-a cheamat pe oameni la sărbătoarea Unirii de vineri în Piața Unirii, de la ora 13.00, când, după acordarea onorului militar, au urmat alocuțiuni. În program era menționat că vor susține alocuțiuni, în ordine, prefectul, președintele Consiliului Județean și primarul municipiului. După discursuri a avut loc defilarea detașamentului de onoare și, la final, tradiționala Horă a Unirii.

Primăria Focșani, în schimb, i-a invitat pe oameni la sărbătoarea Unirii în Piațeta Teatrului, de la ora 17.30.

Programul primăriei a început cu evocarea istorică a momentului de la 1859, la care contribuie instituțiile pe care le are în subordine, respectiv Teatrul municipal, corul Pastorala și Ansablul folcloric Țara Vrancei. Programul artistic a durat 45 de minute, după care a avut loc marșul torțelor, cu oprire în Piața Unirii, unde focsanenii au fost invitați să se prindă din nou în Hora unirii.

La această situație s-a ajuns în urma unor neînțelegeri între reprezentanții Prefecturii pe de-o parte și cei al Consiliului Județean și Primăriei pe de altă parte.

Acestea au izbucnit după ce Prefectura le-a transmis Consiliului Județean Vrancea și Primăriei Focșani o adresă prin care cerea detalii despre reprezentanții desemnați să susțină discursurile și întreba despre planurile pe care le are fiecare pentru 24 ianuarie din punct de vedere organizatoric. Adresa respectivă i-a supărat pe șefii celor două instituții, care au dat publicității corespondența interinstituțională, dar și un răspuns comun, în care și-au exprimat indignarea de a fi desconsiderați.

La începutul săptămânii l-am căutat pe domnul președinte, ne-am întâlnit, a fost de acord că ar fi bine să participe cu o latura cultural artistică prin prezența ansamblului Țară Vrancei, să creeze un moment artistic, dar ceva s-a scurtcircuitat, că după discuția această s-a arătat foarte revoltat că s-a aflat că ne-am întâlnit și am discutat despre acest subiect și din acel moment nu am mai discutat absolut nimic. Îi așteptăm pe vrânceni la ora 13.00 atunci când ne am organizat, nu e o imagine bună și nu arată deloc a unitate, a îndemn la înțelegere așa cum s a întâmplat 161 de ani. Din punctul meu de vedere, noi am fost deschiși așa că în ceea ce mă privește nu am obstructionat cu absolut nimic, ba din contra am încercat să ne achităm de obligațiile firești ce ne revin. Restul, fiecare va răspunde în față cetățenilor și fiecare va primi notă pe care o merită”, a declarat prefectul de Vrancea Gheorghiță Berbece.

Pe de altă parte, primarul Focsaniului, Cristi Misăilă, a declarat că s-a ajuns la această situație din cauza ”lipsei de experiență în organizarea unor astfel de momente a celor din Prefectura Vrancea”.

În mod normal toate instituțiile ar trebui să-și unească forțele și să organizeze evenimente deosebite dedicate acestei zile. Din păcate, și din lipsa unei experiențe probabil în domeniul administrativ și de organziare a unor astfel de momente, Prefectura condusă vremelnic de domnul Berbece nu a știut să poarte un dialog cu cei care am organizat an de an acest eveniment. Dar noi nu vrem să impietam această zi cu nimic, dimpotrivă vrem să o comemorăm așa cum se cuvine, așa că am organizat foarte multe momente începând din dată de 23”, a declarat primarul Focsaniului, Cristi Misailă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here