Facebook își face propria agenție de presă

Facebook a lansat o secțiune specială, dedicată știrilor serioase. Facebook News va fi ceva între agenție de presă și agregator de știri. Mai precis, rețeaua de socializare va colabora cu circa 200 de publicații consacrate, de la care vor lua articole verificate.

Cea mai importantă parte a Facebook News va fi Today’s Stories, unde vor fi publicate articolele cele mai importante pe temele majore ale zilei, selecționate și aprobate de o echipă de jurnaliști angajați de Facebook. Mai sunt secțiuni de divertisment, sănătate, afaceri, știință și tehnologie și sport. Nu există o rubrică specială dedicată politicii.

Este o schimbare mare pentru Facebook, care până acum, din motive ideologice, de afaceri sau juridice, a încercat să nu filtreze conținutul spunând că așa este cel mai bine pentru utilizatori, a scris vox.com

Echipa de jurnaliști a Facebook va fi condusă de Anne Kornblut, câștigătoare a premiului Pulitzer și veterană a The Washington Post. Aceștia vor fi complet independenți și vor face selecția de știri pe baza unui ghid public.

Washington Post una dintre publicațiile care au anunțat că vor colabora cu Facebook în acest demers. Pe listă mai sunt Wall Street Journal, New York Times și Wall Street Journal.

„Jurnalismul joacă un rol important în democrația noastră. Când știrile sunt profunde și bine documentate, oferă oamenilor informații pe care pot să se bazeze. Atunci când nu sunt, pierdem o unealtă esențială pentru luarea unor decizii bune” a transmis Facebook în anunțul de lansare al News.

O altă schimbare mare pentru Facebook o reprezintă faptul că va plăti publicațiile pentru articole. Mark Zuckerberg a anunțat chiar că va cumpăra articole premium, adică cele accesibile doar abonaților, dacă se va considera că merită.

„Vrem să servim atât oamenii obișnuiți cât și publicațiile, și nu doar marii jucători de pe piață. Vrem ca noile forme de jurnalism pentru pentru epoca digitală, inclusiv jurnalismul individual și independent, să înflorească.” a mai scris Facebook.

Inițial, News va fi disponibil doar unui număr de 100.000 de americani, înainte să se extindă și toate Statele Unite. Mai târziu, Mark Zuckerberg vrea ca News să fie disponibil internațional. Fondatorul Facebook a anunțat o investiție de 300 de milioane de dolari în acest demers, iar o grijă deosebită va fi arătată presei locale din SUA.

Totuși, anunțul Facebook a ridicat și un semn de întrebare, anume includerea Breitbart News pe lista publicațiilor quality și de încredere. Pentru cei care nu știu, site-ul Breitbart a fost co-fondat și condus în trecut de Steve Bannon, fostul strateg-șef al lui Donald Trump și idolul alt-right. Cu Bannon în frunte, Breitbart a devenit o platformă pentru fake news, teorii ale conspirației și susținere a lui Donald Trump în alegerile din 2016. Mark Zuckerberg a oferit o explicație în fugă, spunând că trebuie incluse mai multe puncte de vedere.

Până acum, Facebook s-a prezentat drept platformă, nu publicație, din motive legale. O publicație ar fi fost considerată responsabilă de conținutul postat de utilizatori, în timp ce o platformă nu poate fi trasă la răspundere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here