Dior renunță la campania controversată pentru Sauvage

Dior a fost nevoită să renunțe la întreaga campanie de promovare a parfumului Sauvage, la scurt timp după ce trailerul videoclipului a fost publicat.

Imaginile au provocat un val de ofense pe social media, Dior fiind acuzată de rasism și de însușirea altor culturi.

În reclama de la parfumul Sauvage erau folosite imagini ale culturei amerindienilor. Problema internauților revoltați a fost că nativii americani erau asociați cu numele „Sauvage”. Pe scurt, Casa Dior a fost acuzată că îi face sălbatici de amerindieni.

View this post on Instagram

New Sauvage campaign 🔥 @diorparfums

A post shared by JohnnyDeppRu (@johnnydeppru) on

Dior a încercat timp de două săptămâni să explice ce e cu reclama și să-și ceară scuze celor revoltați. Dar la finalul celor două săptămâni, casa franceză a renunțat la campania de promovare cu totul.

„Regretăm profund orice ofensă cauzată de campania de promovare, care era menită să celebreze frumusețea, demnitatea și grația culturii amerindiene contemporane” a transmis Dior.

Reclama nu a apărut din senin. Dior a consultat o organizație a amerindienilor când a realizat conceptul de reclamă. După ce a apărut scandalul, organizația respectivă a spus că este mândră de implicarea alături de Dior, apoi a spus că regretă.

Șefii Dior poate s-au educat pe ei, dar nu au contextualizat campania și nu și-au dat seama că în lumea fără context de pe rețelele de socializare, nu contează intențiile ci rezultatul.

Potrivit New York Times, problema de fond e alta. Anume că marile firme din domeniul modei sunt asociate de mulți cu lumea veche, cu privilegii și cu elitismul colonial european. Mai mult, mulți sunt de părere că banii au fost făcuți prin exploatarea altora. De aici, gândul sare repede la însușirea altor culturi.

New York Times acuză atât firmele din domeniul modei, cât și detractorii. Primele, pentru că perpetuează impresia și stereotipuri culturale. Al doilea grup, pentru că nu ajută dezbaterea și nu promovează dialogul, deoarece sperie designerii să încerce ceva nou.

Soluția este simplă: casele de modă să acorde culturilor și popoarelor care le-a inspirat o anumită colecție aceleași mulțumiri pe care le dau modelelor și designerilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here