Germania: Dar ce mai face Angela Merkel? Tăcerea care duce la exasperare

Sursa: Facebook

Cancelarul a rămas tăcut și s-a retras în ultima perioadă. O „metodă Merkel” care exasperează chiar şi propria tabără. Este vorba despre o fotografie care spune mai mult decât toate comentariile, scrie publicația Le Point.

Aceasta s-a aflat recent pe prima pagină a ziarelor. În mijlocul ședinței parlamentare, Angela Merkel era neatentă în timp ce bătea cu un aer absent în iPhone. Pasivă, fără idei, la sfârșitul drumului politic … 65 de ani și 14 ani la putere uzează.

De la rezultatul dezastruos al CDU la alegerile regionale din Turingia de duminică trecută, atacurile împotriva cancelarului s-au intensificat. Aceasta este „metoda Merkel”, această atitudine prudentă de așteptare, această tactică de pași mici, acest mod de a se retrage în așteptarea trecerii furtunii și mai ales de a nu lua niciodată o decizie prematură …

Toate acestea exasperează presa și adversarii din ce în ce mai virulenți ai cancelarului chiar şi în cadrul propriului partid. Săptămâna aceasta, toate vulpile bătrâne din CDU pe care Angela Merkel le-a eliminat una câte una în drumul său s-au trezit pentru a o ataca.

Mai întâi a fost Roland Koch, fostul ministru-președinte al Hesse, pe care Angela Merkel l-a înlăturat din cursa pentru Cancelarie în 2002 pentru a ocupa acest loc. Roland Koch îi reproșează astăzi „lipsa de curaj și viziune politică”. Mai estev şi Friedrich Merz, pe care ea l-a înlocuiește în același an, după alegerile federale, ca șef al grupului parlamentar conservator din Bundestag.

Friedrich Merz, liderul tendinței conservatoare din cadrul CDU, nu i-a iertat asta niciodată. Astăzi, el pleacă liber: „Așteptăm ca ea să conducă țara. Nu poate continua așa”.

Și mai există Jens Spahn, tânărul și foarte ambițiosul ministru al Sănătății pe care Angela Merkel l-a ademenit în biroul său pentru a-l scoate din calea păcatului. Dar acesta nu ezită să o critice indirect: „Pierderea masivă de încredere cu care se confruntă CDU nu datează de acum câteva luni. Durează de ani”. Toți trei sunt candidați la succesiunea Angelei Merkel, nu este un secret pentru nimeni.

Și ce face Angela Merkel în fața acestor atacuri virulente? Ea tace. Cu încăpăţânare. Fără declarații oficiale, fără fraze scurte către presă pe un hol între două întâlniri. Dimpotrivă, ea a plecat pentru o călătorie oficială în India. Totul se întâmplă, comentează presa, ca și cum ar fi fugit din țara ei și de toate problemele momentului pentru a se ocupa doar de politica externă.

„Nu-mi pot imagina”, spune Friedrich Merz, „că acest mod de a conduce Germania ar putea continua încă doi ani. Aceasta este adevărata întrebare: Angela Merkel mai are suficient suflu, energie și idei pentru a rezista într-o astfel de atmosferă până la următoarele alegeri ordinare programate pentru toamna anului 2021?

În apărarea sa trebuie spus că Angela Merkel se află într-o situație extrem de delicată. Pe de o parte, dacă ia o poziție cu privire la eşecurile repetate ale CDU la ultimele alegeri, ea riscă să îi facă probleme președintei partidului, Annegret Kramp-Karrenbauer, care este şi candidatul ei preferat la Cancelarie.

La sfârșitul anului trecut, Angela Merkel a cedat acestei aliate loiale funcția de președinte al CDU. De atunci, fiecare cu rolul său: Annegret Kramp-Karrenbauer se ocupă de buna desfășurare a partidului, Angela Merkel, de cea a guvernului.

Cu toate acestea, dacă Annegret Kramp-Karrenbauer deja slăbită va fi discreditată, Angela Merkel nu s-a gândit la o altă persoană care să o înlocuiască. Prin urmare, terenul va fi lăsat liber pentru Merz și alți rivali. Dar, pe de altă parte, dacă va continua să tacă în privința unor probleme la fel de esențiale precum atitudinea care trebuie adoptată împotriva populiștilor de extremă dreapta din AfD și Die Linke, stânga radicală, germanii ar putea avea impresia că tot ceea ce se întâmplă în țară nu contează pentru ea și că se mulțumește să păstreze mobilierul până în 2021.

A fost nevoie ca unul dintre locotenenții săi tineri, Daniel Gunther, ministrul-președinte al landului Schleswig-Holstein, să îi sară în ajutor pentru a le aminti democraților-creștini că Angela Merkel le-a permis să câștige alegerile de patru ori.

„Toate acestea – spune el – nu sunt decât o dezbatere condusă de bărbați în vârstă, care poate nu şi-au atins obiectivele de carieră pe care și le-au propus de-a lungul vieții”.

Sursa: RADOR

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here