Procurorul șef al DIICOT, Felix Bănilă, a avut, marți, discuții cu ministrul Justiției, Ana Birchall, și cu procurorul general, Bogdan Licu, după ce luni, președintele Iohannis i-a cerut să demisioneze, iar Bănilă a refuzat.

Reamintim că luni, președintele Klaus Iohannis i-a cerut public șefului DIICOT să demisioneze, având în vedere modul dezastruos în care a gestionat cazul crimelor de la Caracal. În replică, marți dimineață, Felix Bănilă a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, că nu va demisiona, dar că va analiza cu atenție solicitarea șefului statului.

Potrivit unor surse consultate de Ziare.com, Felix Bănilă a avut marți o discuție tensionată cu procurorul general, Bogdan Licu, urmată de o discuție de zeci de minute cu ministrul Justiției, Ana Birchall.

De altfel, potrivit surselor citate, ministrul Justiției a mai avut o discuție cu șeful DIICOT vineri, înainte de ieșirea publică a lui Klaus Iohannis, în care Birchall i-a reproșat lui Bănilă felul în care decurge ancheta în cazul Caracal sub aspectul comunicării cu familia Luizei Melencu. În cadrul acestei discuții a fost invocată posibilitatea revocării de către ministrul Justiției a actualului șef al DIICOT.

Discuțiile de vineri au fost foarte tensionate, mai ales că, spun sursele citate, în ziua de vineri, când mascații s-au dus peste mama Luizei Melencu să o aducă pentru recoltarea de noi probe de ADN, la fața locului nu a fost niciun procuror, iar șeful DIICOT se pare că era la cules de vie.

Luni, președintele Klaus Iohannis a cerut demisia procurorului șefului DIICOT, din cauza modului în care se desfășoară anchetă de la Caracal.

Șeful statului și-a exprimat nemulțumirea în legătură cu mai multe aspecte, printre care și modul în care a fost tratată de procurorii DIICOT mama Luizei Melencu. Iohannis i-a învinovățit pe anchetatori că prin modul în care procedează ridică suspiciuni și decredibilizează instituțiile implicate în anchetă.

Numirea lui Bănilă ca șef DIICOT a fost controversată. Procurorii DIICOT i-au trimis anul trecut o scrisoare președintelui Iohannis în care îi cereau să nu-l numească pe Bănilă la șefia Parchetului Antimafie.

Amintim că mama Luizei Melencu, una dintre victimele de la Caracal, a reclamat că ea și familia ei sunt „tratați că ultimii oameni”.

Mai mulți jandarmi și polițiști s-au prezentat, vineri după-amiază, în localitatea Dioști, la locuința familiei Melencu, pentru a o duce pe mama Luizei la DIICOT, urmând să îi fie prelevate noi probe biologice.

Femeia a refuzat să meargă, iar bunicul fetei a amenințat că își da foc și și-a turnat combustibil pe haine. Bărbatul a suferit pusee de hipertensiune, ambii fiind transportați la spital.

Poliția Română a anunțat, vineri seară, că mandatul de aducere nu a putut fi pus în aplicare, dată fiind starea de sănătate a femeii, confirmată de medicii de la Spitalul Județean Craiova.

Ulterior, Monica Melencu a fost de acord să i se recolteze probe biologice pentru un nou test ADN. Ea s-a prezentat, luni, la sediul Poliției Române pentru a-i fi prelevate probe biologice pentru stabilirea profilului genetic mitocondrial.

Apoi, femeia a anunțat, după o întâlnire cu Bogdan Licu, că a depus o plângere penală la Parchetul General.

Am simțit că vorbim cu un om, nu cu un procuror general, un om care a putut să facă distincția între teroare și omenie”, a declarat Monica Melencu, la ieșirea din sediul Parchetului General.

Bunicul Luizei a explicat că au depus o plângere la Parchetul General, însă avocatul familiei, Tonel Pop, a refuzat să spună împotriva cui a fost depusă această plângere.

Foto: Procurorul şef al DIICOT, Felix-Oliver Banila, sustine o conferinta de prezentare a raportului de activitate al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism pentru anul 2018, miercuri, 20 februarie 2019. Inquam Photos/George Calin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here