Viorica Dăncilă a avut în spatele său, în momentul declarațiilor de după anunțarea rezultatelor exit-poll de la alegerile prezidențiale, o fostă membră a Marii Adunări Naționale, „parlamentul” regimului comunist, și a Comitetului Central al PCR, dezvăluie Newsweek.

Sursa foto: Newsweek

Maria Lazăr (79 de ani) este în prezent unul dintre cei nouă membri cu rang de secretar de stat ai Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) care sancționează faptele de discriminare. În 2018, ea a votat pentru sancționarea cu amendă a președintelui Klaus Iohannis, pentru că a folosit sintagma „penali” la adresa liderilor PSD.

Maria Lazăr. Sursa foto: Newsweek

Lazăr a explicat atunci, pentru Newsweek România, că a votat pentru amendarea președintelui Iohannis pentru că a folosit „un ton instigator”.

S-a luat în considerare faptul că treaba era premeditată, că țintea anumite persoane politice, indiferent că sunt din PSD sau din altă parte a politicii românești, dar s-a referit la acești oameni, cu predilecție, cum să vă spun, cu acuzare și cu un ton aproape instigator. Eu am socotit, în ceea ce mă privește pe mine, și am explicat de ce am dat votul acesta: am socotit că, în calitatea pe care o are – de președinte, și conform Constituției, dânsul este instituția sau persoana cea mai importantă din țară, care trebuie să asigure echilibrul între instituții și așa mai departe,  ori de acolo până să ajungi să condamni niște oameni … să le impuți faptul că sunt penali, când n-au fost nici măcar condamnați, mi s-a părut o faptă gravă”, a declarat Maria Lazăr, membră CNCD din 2012, într-o declarație pentru revista Newsweek România. 

Deputat în Marea Adunare Națională

Actuala pesedistă a făcut carieră politică și pe vremea comuniștilor, fiind secretarul cu propaganda pe județul Buzău și deputată în Marea Adunare Națională (MAN). 

Realizările ei politice din vechiul regim sunt, însă, „camuflate“ în CV-ul public, Academia de partid „Ștefan Gheorghiu“ devine „Facultatea de Studii Social-Politice“, iar funcțiile în Consiliul Popular Județean Buzău sunt trecute sub titulatura „vicepreședinte al Consiliului municipal și județean“. 

Tovarășa Maria Lazăr se alege în funcția de prim-vicepreședinte al Comitetului executiv al Consiliului Popular al județului Buzău“. Este sesiunea extraordinară a Consiliului Popular al județului Buzău, din noiembrie 1984. 

Maria Bostan, căsătorită Lazăr, începuse „de jos“: în liceu, ca secretar al organizației UTM pe clasă; în 1956, propagandist și secretar al Comitetului UTM din comuna natală, Făurei, iar nouă ani mai târziu, în 1965, își lua și carnetul de membră a Partidului Comunist. 

Maria Lazăr (79 de ani) este unul dintre cei nouă membri cu rang de secretar de stat ai Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) care sancționează faptele de discriminare. Actuală pesedistă, Lazăr a făcut carieră politică și pe vremea comuniștilor, fiind secretarul cu propaganda pe județul Buzău și deputată în Marea Adunare Națională, dezvăluie sursa citată.

Maria Lazăr este la baza muncitoare textilista, promovată, în perioada comunistă, în diverse funcții de partid și de stat după ce a absolvit cursurile Academiei „Ștefan Gheorghiu”. A fost secretar cu propaganda al Comitetului Județean de Partid Buzău, vicepreședinte și prim-vicepreședinte al Consiliului Popular Județean Buzău.

Imediat după evenimentele din decembrie 1989 dispare din viață publică, pentru a reapărea odată cu înființarea, de către un fost prim-ministru al regimului comunist, Ilie Verdeț, a Partidului Socialist al Muncii. Ea a ocupat funcția de vicepreședinte național, în perioada 1991-1995. Părăsește PSM pentru a se înscrie în Partidul Socialist, condus de Tudor Mohora, unde devine tot vicepreședinte național, între anii 1995 și 2000. Ajunge în Partidul Democrației Sociale din România (actualul Partid Social Democrat) în urma fuziunii prin absorbție PDSR-PS, iar în legislatura 2000-2004 a ajuns deputat PDSR/PSD de Galați.

 Foto: Viorica Dancila vorbeste la sediul PSD dupa aflarea rezultatelor preliminare ale primului tur al alegerilor prezidentiale 2019, duminica, 10 noiembrie 2019. Inquam Photos/Adriana Neagoe

1 COMENTARIU

  1. E atat de evident ca PSD e fostul partid comunist incat trebuie sa fi ori prea ignorant, ori prea prost sa nu sesizezi lucrul asta.Felicitari pentru articol, abia v-am descoperit, o sa va urmaresc cu mult interes si am va sustin!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here