Fenomenul „mătușilor”. Guvernul populist de la Varșovia a făcut să prospere avortul fără frontiere

Sursa: Twitter

Rețelele informale de sprijin pentru polonezele care doresc întrerupere voluntară de sarcină s-au înmulțit, iar ONG-urile feministe nu au fost niciodată atât de implicate, transmite corespondentul Le Monde la Varșovia.

<< Când te plimbi pe străzile orașelor poloneze, nu este ceva neobișnuit să vezi, pe o bancă, într-o stație de autobuz sau pe un parcometru, autocolante cu următorul mesaj: „Ai nevoie de avort? Sună la numărul… ”.

Cu umor amar, aceste autocolante afișează adesea și o fotografie deloc măgulitoare a muzei anti-avort din Polonia, Kaja Godek o tânără fundamentalistă catolică. Semn că la un an după ce Curtea Constituțională poloneză a făcut ca întreruperea voluntară a sarcinii să fie aproape ilegală, rețelele paralele de ajutor reciproc între femei sunt în plină a activitate.

Pe 21 octombrie 2020, cel mai înalt organism legal al țării, strâns controlat de majoritatea națională conservatoare a partidului PiS (Lege și Justiție), a hotărât că avortul neconstituțional pentru malformația fetală. Într-o țară în care legislația avortului era deja una dintre cele mai restrictive din Europa, acest criteriu a afectat peste 95% dintre cele 1.000 de avorturi legale efectuate în fiecare an. Această decizie a declanșat o mișcare de protest la scară fără precedent, în toată țara.

Un an mai târziu, asociațiile de ajutorare a femeilor se simt depășite. Într-un an, Federația pentru Femei și Planificare Familială, un pionier în lupta pentru drepturile femeilor în Polonia, a răspuns la aproape 8.100 de apeluri telefonice și la peste 5.000 de e-mailuri. Sunt cifre de trei ori mai mari decât în ​​anii precedenți. „Interlocutorii noștri sunt adesea într-o stare de suferință psihică profundă, subliniază Kristina Kacpura, președinta Federației. Nu știu ce să facă. Noua legislație a dat o lovitură medicinii prenatale. Uneori testele sunt comandate prea târziu, iar medicii se află într-o dilemă etică constantă”.

Înmulțirea rețelelor informale de ajutor reciproc

Pentru a ocoli acest zid, rețelele informale de sprijin pentru avort s-au multiplicat, iar ONG-urile feministe nu au fost niciodată atât de solicitate. Deosebit de active, „mătușile”, voluntare poloneze care locuiesc în țările vecine, ajută femeile care doresc să călătorească în străinătate pentru a avorta. Este cazul „Ciocia Czesia” („Matușa Czesia”) – pentru Cehia, „Ciocia Basia” – pentru Germania și „Ciocia Wienia” – pentru Austria.

Numai „mătușile” au ajutat anul acesta aproape 1.000 de femei să facă avort. Cehia este o destinație deosebit de populară, datorită costului relativ moderat al intervențiilor: în medie, 2.000 de zloți (420 de euro). „Ajutorul nostru este să oferim cât mai multe informații de încredere”, explică Marta Machalowska, de la rețeaua „Ciocia Czesia”. Mai presus de toate, dorim să împiedicăm femeile să recurgă la canalele lipsite de scrupule ale industriei avortului. Avem listele noastre de clinici și spitale de încredere”.

În timp ce, teoretic, nu oferă asistență logistică, rețeaua, formată din aproximativ 10 voluntare, finanțează sau co-finanțează, în funcție de venituri, deplasări, dae și intervenții medicale. În ultimul an, cheltuit aproape 9.000 de euro în acest scop, în principal din donații private. „Nevoile noastre continuă să crească. Cererea este de așa natură încât rețeaua noastră se extinde rapid, subliniază Marta Machalowska. Câteva zeci de persoane și-au exprimat deja disponibilitatea de a ne ajuta, fie că este vorba de cazare sau de transport”.

Un licăr de speranță

Organizația Avort fără frontiere (Aborcja Bez Granic), o coaliție de șase ONG-uri poloneze și internaționale, a ajutat aproape 34.000 de femei poloneze să facă avort, din octombrie 2020. Aproximativ 80% dintre aceste cazuri au implicat avorturi farmacologice, folosind pastile. De asemenea, organizația a ajutat 1.080 de femei să avorteze în străinătate. Rețeaua, care cofinanțează și călătoriile, și intervențiile medicale, a alocat 700.000 de zloți în acest sens.

„Aspectul financiar reprezintă un obstacol major pentru multe femei”, avertizează Justina Widrzinska, de la Avort fără frontiere. Dacă luăm în considerare statisticile guvernului polonez privind avorturile legale din ultimii ani, putem spune că rețeaua noastră a preluat aproape toate cazurile de avort care se făceau anterior legal în spitalele publice. Organizațiile subliniază că statisticile lor sunt doar foarte parțial reprezentative pentru amploarea fenomenului, întrucât multe femei decid să se ocupe singure, fără ajutorul lor. >>

Reportaj Der Spiegel: Sârbii bosniaci se joacă cu focul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here