Firmele de curierat vor raporta la ANAF comenzile cu plata ramburs, începând din toamnă

Companiile care furnizează servicii de curierat vor trebui să înceapă să transmită lunar informații despre magazinele online care trimit colete cu plata ramburs. Cel mai probabil, măsura va intra în vigoare de la 1 septembrie, dar se va aplica abia din noiembrie.

ANAF a publicat proiectul de ordin privind raportarea comenzilor cu plata ramburs, care a fost anunțat de Guvern încă din luna mai. Practic, firmele de curierat vor transmite datele la Fisc prin Formularul 395, ”Declaraţie informativă privind trimiterile poștale contra ramburs efectuate de către furnizorii de servicii poștale pe teritoriul naţional”, potrivit wall-street.ro.

Formularul trebuie depus, în format electronic, până în ultima zi (calendaristică) a lunii următoare. El va include doar livrările finalizate în acea lună. Prevederile acestui ordin se vor aplica începând cu luna următoare de la împlinirea unui termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare – adică, cel mai probabil, din noiembrie, dacă ordinul va fi aprobat (ceea ce este practic o formalitate).

Ordinul nu mai trebuie să treacă prin Parlament, deoarece modificarea în acest sens a Codului de Procedură Fiscală a fost făcută printr-o ordonanță de urgență dată în luna mai.

”Un specific al activității de comerț online din România este acela că majoritatea cetățenilor care efectuează achiziții online încă preferă ca mijloc de plată sistemul ramburs cu numerar. Mai mult decât atât, comercianții online, în special cei din zona gri, preferă remiterea rambursurilor încasate de operatorii de servicii de curierat de la clienții finali tot cu numerar. Astfel, întrucât operatorii de servicii de curierat reprezintă un intermediar între clientul final și operatorul magazinului online, aceștia colectează și pot furniza informații esențiale pentru ANAF în vederea identificării beneficiarilor reali ai încasărilor aferente tranzacțiilor online”, afirmă ANAF în nota de fundamentare.

Cum va fi afectată piața de curierat

În mai, atunci când a fost anunțată măsura, Cornel Morcov, COO FAN Courier a comentat pentru wall-street.ro semnificația și urmările acesteia. ”Suntem încrezători că va fi o măsură benefică pentru toate părțile implicate și sperăm ca această raportare centralizată să fie suficientă și să nu mai necesite o alta, punctuală, care ar induce un consum mare de timp sau poate chiar alocarea unei persoane dedicate exclusiv, deci un cost suplimentar. În opinia noastră, prin această măsură, autoritățile doresc să se asigure că retailerii online și toți cei care fac comerț online declară veniturile și plătesc taxe și impozite, altfel spus contribuie la un circuit economic corect”.

”În ceea ce privește impactul asupra livrării, noua reglementare nu aduce modificări față de procesul actual, astfel că nu va exista un impact direct, imediat și mai ales negativ asupra obiceiurilor de cumpărare instalate în ultimii ani. De asemenea, nu există niciun fel de impact asupra destinatarilor coletelor – aceștia plătesc produsele ramburs sau online și nu vor fi chestionați în legătură cu veniturile pe care le încasează expeditorii. ”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here