Parisul va impune o limită de viteză de 30 de km/h pe aproape toate străzile, începând de luni, în încercarea de a reduce accidentele şi poluarea sonoră, simultan cu adaptarea oraşului pentru lupta împotriuva schimbărilor climatice, scrie The Local. Totuși, un raport oficial al unui institut francez, publicat recent, demonstrează clar că mașinile poluează mai mult la 30 km/h, decât la 50 km/h.

Anne Hidalgo, primarul socialist al Parisului, a promis să reducă spaţiul public dedicat maşinilor în unul dintre cele mai aglomerate oraşe ale Europei.

Începând de luni, vitezele de peste 30 de km/h vor fi permise doar pe şoseaua de centură a Parisului şi pe principalele bulevarde, inclusiv pe Champs-Elysées.

Zonele din Paris (cu verde) în care de luni viteza va fi limitată la 30 km/h. Cu mov, zonele în care urmează să se reducă viteza la 30 km/h.
Pe aproape 60% din străzile capitalei franceze au fost deja instituite restricţii de viteză şi, de când Hidalgo a devenit primar, în 2016, pe multe altele sunt sensuri unice sau este posibil doar traficul pietonal.
*Mașinile poluează mai mult la 30 km/h, decât la 50 km/h 
Și în ceea ce privește poluarea? Cu câteva zile în urmă, un raport publicat de institutul public Cerema, aflat sub supravegherea ministrului tranziției ecologice și incluzive, punea la îndoială eficacitatea acestei măsuri: evidențiază faptul că mașinile poluează mai mult la 30 km/h, decât la 50 km/h. Concret, conform datelor publicate de organizație, un vehicul cu 30 km/h emite cu 18,9% mai mult dioxid de carbon, decât dacă ar circula cu 50 km/h.

Emisii de carbon (grame per kilometru - g/km) ale unui vehicul echipet cu motor termic, funcție de viteza medie
Emisii de carbon (grame per kilometru – g/km) ale unui vehicul echipet cu motor termic, funcție de viteza medie. Sursa foto: Cerema.fr

Cu toate acestea, aplicarea concluziilor acestui studiu ridică întrebări pentru călătoriile în oraș. „În călătoriile urbane, șoferii nu merg niciodată cu o viteză medie. Aceștia accelerează, decelează, se opresc la semafoare etc. Această concluzie nu se aplică acestor călătorii”, subliniază Marie Cheron, managerul mobilității din cadrul fundației Nicolas Hulot, pentru ziarul Le Figaro.

În Grenoble, calitatea aerului a fost îmbunătățită, dar acest lucru nu se datorează neapărat scăderii vitezei, potrivit unui expert intervievat de TF1. În această privință, lucrurile se vor desfășura pe termen lung în opinia lui: „Ar putea avea un impact și îmbunătățirea calității aerului, dacă această reducere a vitezei va duce la o reducere a numărului de mașini în centrul orașului, în beneficiul oamenilor care folosesc biciclete și transportul în comun, explică Didier Chapuis, directorul regional al observatorului calității și supravegherii aerului.

Cei care locuiesc în localităţile ce învecinează Parisul nu sunt de acord cu această măsură. Ei sunt de fapt cei care se deplasează de acasă şi până la serviciul din Paris, cu maşinile astfel că nu îşi doresc să petreacă şi mai mult timp în trafic. Iar cei care locuiesc în Paris, nu prea circulă cu autoturismele personale în capitală, scrie RFI.ro.

Primăria mai susţine că riscul de deces este de 9 ori mai mic în cazul unei viteze de 30 de km/h decât la 50 de km/h.

Odată cu reducerea vitezei, primăria speră şi la reducerea zgomotului. Un studiu publicat în luna iulie, de Consiliul Naţional al Zgomotului arăta că în Franţa, zgomotul afectează 26 de milioane de persoane iar asta se reflectă în starea lor de sănătate.

3,9 milioane de francezi au probleme de somn din cauza poluării fonice iar peste 700.000 sunt depresivi din acelaşi motiv.

Traficul rutier este prima cauză de zgomot în Franţa.

Tot primăriţa Anne Hidalgo a promovat ideea taxării parcării pentru scutere şi motoare. În prezent, parcarea acestora este gratuită. Din 2022 situația se va schimba iar motocicliștii vor trebui să achite abonamente pentru a-și parca motoarele în Paris. Un abonament general va costa 160 de euro pe lună. Ca o comparație, un abonament lunar pentru transportul în comun costă 75 de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here