UPDATE: Polonia, pregătită să ofere azil politic atletei din Belarus care a fost răpită și forțată să se întoarcă în țară

UPDATE – Krystsina Tsimanouskaya, atleta bielorusă care a cerut ajutorul autorităților japoneze după ce a fost rechemată în Belarus înainte de încheierea competiției este în continuare în Tokyo, în siguranță, au confirmat organizatorii Jocurilor Olimpice. Cehia și Polonia au anunțat că sunt dispuse să-i ofere atletei o viză de ședere, relatează BBC.

Krystsina Tsimanouskaya a intrat în ambasada Poloniei la Tokyo, luni, relatează Reuters. Atleta urmează să ceară azil politic în Polonia. Ea a ajuns la ambasadă într-o mașină argintie în jurul orei locale 17:00.


ȘTIREA INIȚIALĂ – O atletă din Belarus a fost scoasă din lotul țării sale și dusă cu forța la aeroportul Haneda din Tokyo pentru a fi trimisă acasă, după ce a criticat antrenorii pe Telegram.

Krystsina Tsimanouskaya, în vârstă de 24 de ani, a spus că oficiali belaruși au venit în camera ei în această dimineață și i-au spus să-și facă bagajele. Ea trebuia să intre în competiție mâine. Singura explicație pe care a primit-o a fost că ordinul a venit de sus. Atleta s-a plâns că antrenorii lotului Belarus au înscris-o fără să o întrebe la o probă la care nu se pricepe, deoarece alte sportive nu au ajuns la Tokyo pentru că nu au trecut testele antidoping.

Sportiva a cerut în aeroport protecție din partea poliției japoneze, ca să nu fie urcată în avion. Ea a spus că îi e frică să se întoarcă la Minsk și că intenţionează să ceară azil politic la ambasada Austriei din Tokyo.

„Nu mă voi întoarce în Belarus”, a declarat ea pentru Reuters.

„Solicit ajutorul Comitetului Internaţional Olimpic. Asupra mea se fac presiuni şi mă forţează sa părăsesc ţara, fără acordul meu. Cer Comitetului Internaţional Olimpic să intervină”, spune sportiva, într-un videoclip.

Drept răspuns la apelul Krystsinei Tsimanouskaya, Comitetul Olimpic Internaţional transmite că analizează situaţia, arată agenţia de ştiri TASS.

Pe de altă parte, Comitetul Olimpic din Belarus, condus de Viktor Lukaşenko, fiul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, a indicat, într-o declaraţie, că sportiva a trebuit să-şi suspende participarea la Olimpiadă la „decizia medicilor, din cauza stării sale emoţionale şi psihologice”, declaraţie calificată imediat ca „minciună” de către sportivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here