Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), face declaratii de presa dupa sedinta Grupului senatorial PSD privind Legea darii in plata, la Palatul Parlamentului., liderul grupului parlamentar PSD din Senat, luni, 29 februarie 2016. Inquam Photos / George Calin

În declarația de avere depusă la 15 iunie 2020 de prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, acesta precizează că a încasat din salariile de la Banca Națională, în anul fiscal 2019, 1.365.248 de lei, mai mult decât guvernatorul Mugur Isărescu, care a primit doar 897.000 de lei, dezvăluie Newsweek.ro.

În plus, Georgescu încasează două pensii, din care una este specială, de la Camera Deputaților. Puțin peste 107.000 lei pe an este indemnizația de la Camera Deputaților, la care se adaugă pensia plătită de casa locală de pensii a sectoarelor 1,2 și 5, care i-a plătit 126.000 de lei, în 2019.

Georgescu a primit de la ASE, unde predă, un salariu de 3.100 de lei.

În total, el a încasat de la buget circa 1,6 milioane de lei, în 2019, adică aproape 135.000 de lei pe lună.

Nici un alt bugetar – nici judecătorii de la CCR, dintre care unii au multiple pensii speciale, nici șeful ASF, nici șeful ANCOM și nici măcar guvernatorul BNR – nu ating un asemenea venit. 

Florn Georgescu a fost ministru de Finanțe în guvernarea PDSR condusă de Nicolae Văcăroiu. În perioada 1992- 1996, când Georgescu a fost ministru de finanţe, guvernul Văcăroiu a subven­ţionat masiv între­prinderile de stat care erau pe pierderi, a frânat privatizarea şi restructurarea, iar investiţiile străine au fost minime. Ca urmare, în 1997 cursul valutar leu-dolar s-a depreciat masiv, apoi în ’98 – ’99 Bancorex şi Banca Agricolă a trebuit să fie salvate cu bani de la stat, iar investiţiile străine, la care România era în urmă cu 5 – 6 ani faţă de Ungaria sau Cehia, abia atunci au început să vină.

În 2000, el a lucrat la una din băncile lui Sorin Ovidiu Vîntu, Banca de Investiții și Dezvoltare. 

1 COMENTARIU

  1. O fi inventat ceva, care va salva Romania de la faliment, si noi nu stim? Sau ne-a aratat calea de urmat catre faliment? Ce merite are individul, atat de mari incat sa fie platit imparateste, in jur de 30 mii euro? Ca n-auzii sa fie vreo somitate financiar-bancara si nici sa fi redresat finantele Romaniei nici cand era ministru, dimpotriva. Mai mult ne-a ingropat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here