Forţe indiene şi chineze desfăşurate „în număr mare” la frontiera contestată din Himalaya, după bătaia sângeroasă din 15 iunie

Foto: ANI

India a recunoscut că a desfăşurat un număr egal de militari cu cel desfăşurat de China la frontiera contestată între cele două puteri nucleare în Himalaya, în urma unor bătăi sângeroase între armatele celor două ţări la jumătatea lui iunie, relatează News.ro, care citează AFP.

„Cele două părţi rămân desfăşurate în număr mare în regiune, în timp ce contactele militare şi diplomatice în vederea încercării soluţionării crizei «continuă»”, a anunţat joi seara un purtător de cuvânt al Ministerului indian de Externe, Anurag Srivastava.

El a acuzat totodată China de faptul că a fost sursa tensiunilor care au antrenat desfăşurarea de trupe în regiune.

Cele două ţări s-au acuzat reciproc de bătăile de la 15 iunie în regiunea Ladakh, în nordul Indiei, soldate cu cel puţin 20 de morţi în rândul militarilor indieni şi cu pierderi neprecizate de partea chineză.

„Acţiunile chineze” cu privire la trasarea contestată a frontierei dintre cele două ţări au condus la aceste confruntări, a acuzat purtătorul de cuvânt.

Confruntările din 15 iunie

Militari indieni şi chinezi s-au bătut cu pumnii, pietre şi bastoane, la 15 iunie, într-o vale disputată, într-un deşert situat la mare altitudine, în Ladakh, primul acroşaj sângeros între trupele lor din 1975.

„În centrul problemei este faptul că, de la începutul lui mai, partea chineză a adunat un contingent mare de militari şi armament de-a lungul” acestei frontiere contestate, potrivit purtătorului de cuvânt.

El a acuzat China de faptul că a obstrucţionat patrule indiene, încălcând astfel acorduri încheiate în vederea evitării unor ciocniri între cele două armate, care au purtat un război la frontieră în 1962 şi între care au existat cu regularitate acroşaje ulterior.

El a acuzat forţele chineze că au ridicat „structuri” de partea indiană a liniei de demarcaţie, în Valea Galwan, în Ladakh, unde au avut loc bătăile de la jumătatea lui iunie.

India a fost nevoită „să reia desfăşurarea” de forţe ca răspuns faţă de cele ale armatei chineze, a declarat el.

Oficiali militari şi diplonaţi din cele două ţări au purtat discuţii într-o încercare de a dezamorsa tesniunile.

China a acuzat forţele indiene de faptul că se află la originea bătăilor de la 15 iunie şi de faptul că au atacat militari chinezi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here