Fost președinte CCR: Și președintele, și premierul sunt în afara Constituției

Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționare a României, este de părere că și președintele Klaus Iohannis, și premierul Viorica Dăncilă sunt în afara Constituției în ceea ce privește numirea miniștrilor interimari.

Fostul șef CCR a spus, într-un interviu pentru Mediafax, că interimatul unul ministru nu poate fi mai mare de 45 de zile și că președintele a creat un conflict juridic de natură constituțională prin refuzul de a numi interimari pentru posturile lăsate libere de demisia miniștrilor ALDE.

La noi lucrurile au stat așa: doamna prim-ministru a cerut de mult să numească interimari și l-a obligat pe președinte să numească de îndată miniștri interimari. Când s-a dat decizia, președintele a spus că așteaptă să vadă motivarea Curții, și astpi președintele spune că este prea târziu, că nu mai poate numi miniștrii pentru că au trecut cele 45 de zile. Nu poți să dai vina pe prim-ministru pentru că nu a cerut la timp, ea a cerut la timp, președintele nu a numit. Nu poți să spui că unul este vinovat. Amândoi sunt în afara Constituției cu situația aceasta” a spus Augustin Zegrean pentru Mediafax.

Fostul președinte al CCR crede că din acest blocaj se poate ieși doar prin numirea unui ministru plin pentru posturile vacante. Dar, a subliniat Augustin Zegrean, acest lucru nu este posibil deoarece nimeni nu își va asuma conducerea ministerului pentru doar câteva zile.

Joi urmează să se voteze moțiunea de cenzură împotriva guvernului PSD condus de Viorica Dăncilă. PNL, care a inițiat acest demers, este convins că are voturile necesare pentru răsturnarea executivului. Chiar și unii lideri social-democrați au dat de înțeles că și-au pierdut majoritatea în Parlament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here