Fost șef NATO, dezvăluiri despre cum și când se va termina conflictul din Ucraina

James Stavridis, fost comandant suprem aliat al NATO pentru Europa, a declarat duminică că conflictul Rusia-Ucraina se va încheia probabil în patru până la șase luni, cu un „conflict înghețat” care se va încheia similar războiului din Coreea, scrie Business Insider.

Stavridis a discutat despre starea războiului, în timpul unui interviu pentru radio WABC 770 AM cu omul de afaceri din New York John Catsimatidis, și a remarcat că este „extrem de evident” cum conflictul „s-a blocat de ambele părți”.

„Ucrainenii duc o luptă foarte puternică”, a spus Stavridis. „Planurile de război ale lui Putin ([Vladimir]) s-au dovedit a nu fi deosebit de eficiente.

El a continuat: „Văd că acesta se îndreaptă către un sfârșit de război din Coreea, adică un armistițiu, o zonă militarizată între cele două părți, animozitate continuă, un fel de conflict înghețat. Urmăriți asta într-un patru-șase luni. Niciuna dintre părți nu poate susține (războiul – n.r.) mult mai mult decât atât.”

Războiul Coreei a fost purtat între Coreea de Nord și Coreea de Sud între 1950 și 1953, Uniunea Sovietică de atunci sprijinind Coreea de Nord, în timp ce Coreea de Sud a fost ajutată de Statele Unite. Conflictul dintre cele două țări a încetat cu un armistițiu în iulie 1953, care a creat o zonă demilitarizată.

Cu toate acestea, deoarece nu a fost semnat niciun tratat de pace oficial în anii următori, cele două țări rămân încă în război.

Săptămâna trecută, un oficial de la Departamentul Apărării a declarat că sistemele de rachete de artilerie de înaltă mobilitate, sau HIMARS, furnizate de SUA, au avut un „impact semnificativ” în sprijinirea Ucrainei împotriva forțelor militare ruse.

„Cred că a existat un impact semnificativ asupra a ceea ce se întâmplă, în primele linii”, a spus oficialul, vineri. „Dacă te gândești la faptul că ucrainenii au vorbit despre o serie de ținte [pe care] le lovesc… ei petrec mult timp lovind ținte precum muniție, provizii, alte provizii logistice, comandă și control. Și toate aceste lucruri au un impact direct asupra capacității de a efectua operațiuni în prima linie.”

Săptămâna trecută, Ucraina a anunțat că a distrus un depozit de muniții rusești în orașul Nova Kakhovka, situat în regiunea Herson, după o lovitură cu rachete.

În mai, Stavridis i-a spus lui Catsimatidis câteva dintre problemele în curs cu războiul, inclusiv numărul fără precedent de victime suferite de Rusia în eșaloanele sale superioare.

„În istoria modernă, nu a existat nicio situație comparabilă în ceea ce privește moartea generalilor… Aici, pe partea rusă, într-o perioadă de două luni, am văzut cel puțin o duzină, dacă nu mai mulți, generali ruși uciși”, a spus el la momentul respectiv.

Stavridis a adăugat că „nici un general nu a fost pierdut în luptă efectivă” în timp ce SUA erau angajate în războaiele din Afganistan și Irak.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here