Foști generali ruși: Este puțin probabil ca Moscova să folosească arme nucleare dacă NATO nu intervine

Este puțin probabil ca Rusia să folosească arme nucleare în Ucraina, cu excepția cazului în care NATO pune bocancul pe teren, au declarat pentru Al Jazeera doi generali ruși în retragere.

Dacă Occidentul atacă Rusia cu forțele sale armate convenționale, atunci răspunsul Rusiei ar putea foarte bine să fie nuclear, deoarece nu există nicio comparație între potențialul militar convențional al Occidentului și cel al Rusiei„, a declarat Evgheni Bujinski, un general-locotenent în retragere care a servit ca negociator de top al armatei ruse pentru controlul armelor din 2001 până în 2009.

Cu toate acestea, Bujinski a subliniat că Rusia are puțin de câștigat dacă ar folosi arme nucleare în Ucraina în circumstanțele actuale.
El a argumentat că armata rusă nu are nevoie de arme nucleare pentru a-și atinge obiectivele strategice, cum ar fi distrugerea infrastructurii de transport folosite pentru a livra transporturile de arme occidentale sau pentru a deteriora rețeaua electrică a țării.
În același timp, Bujinski a avertizat că inițierea unui atac nuclear ar plasa aproape sigur Moscova și Washingtonul pe o spirală periculoasă de escaladare.

Nu poate exista o utilizare limitată a armelor nucleare – a crede altfel este o iluzie„, a spus el. „Orice conflict nuclear între Rusia și Statele Unite va duce la o distrugere reciprocă completă”.

O evaluare similară a fost făcută de Leonid Reșetnikov, un general-locotenent în retragere care a lucrat mai mult de 40 de ani în cadrul serviciilor de informații externe sovietice și rusești.

Reșetnikov, director al Institutului Rus de Studii Strategice (2009–2017), a declarat pentru Al Jazeera că perspectiva utilizării de către Rusia a armelor nucleare tactice în Ucraina este „imposibilă și ar avea puțin sens din punct de vedere militar” în acest moment.

El a susținut că o astfel de mișcare ar fi o abatere bruscă de la strategia de aversiune la risc pe care Rusia a urmărit-o până acum în Ucraina, menționând că Kremlinul a așteptat aproape șapte luni înainte de a declara o mobilizare parțială.

Totuși, implicarea directă a trupelor NATO în conflict ar putea schimba calculele Moscovei.

Statele Unite și practic toată Europa participă deja la acest conflict, furnizând Ucrainei arme, informații, instructori și voluntari„, a declarat Reșetnikov.

Dacă acest lucru continuă să escaladeze, atunci se creează riscul unui război global în care ar putea fi folosite arme nucleare„.

Pentru unii, actuala confruntare aduce aminte de Războiul Rece, o perioadă de tensiuni globale incredibil de mari, în care Uniunea Sovietică și Washingtonul au concurat într-o cursă a înarmării pentru supremația nucleară.

Potrivit lui Reșetnikov, „Războiul Rece a fost un nonsens în comparație cu situația de astăzi”.

„Ceea ce vedem acum este că ambele părți încearcă să exercite presiuni una asupra celeilalte, îndreptându-se treptat spre posibilitatea unei confruntări directe. Nu cred că vom asista la un război nuclear astăzi sau mâine, dar este dificil de spus cum va evolua escaladarea în curs peste un an”, spune generalul rus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here