Fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu, trimis în judecată pentru spălare de bani

Fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu a fost trimis în judecată într-un nou dosar disjuns din dosarul Microsoft, fiind acuzat că a încercat să creeze aparența că suma de peste 2 milioane de euro primită drept mită ar reprezenta de fapt o investiție în România a unor companii din Cipru.

DNA a anunțat joi, într-un comunicat, că fostul ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale Gabriel Sandu a fost trimis în judecată pentru spălare de bani, iar dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Procurorii arată în rechizitoriu că, în cursul anului 2009, Gabriel Sandu, în calitate de ministru al Comunicațiilor, ar fi pretins și primit de la doi oameni de afaceri suma de 2.196.035 euro pentru a face demersurile necesare ca firmele acestora să încheie un contract de închiriere licențe Microsoft cu Guvernul României. În acest dosar, în octombrie 2016 Înalta Curte de Casație și Justiție a decis condamnarea lui Gabriel Sandu și altor trei persoane la închisoare cu executare, se precizează în comunicatul DNA.

La solicitarea lui Gabriel Sandu, în baza unor contracte de consultanță care atestau operațiuni comerciale fictive, suma de 2.196.035 euro ar fi fost transferată în contul unei societăți comerciale controlate de acesta, se mai arată în rechizitoriu.

Potrivit procurorilor, în perioada 24 august 2010-13 noiembrie 2015, pentru a disimula originea ilicită a banilor, Gabriel Sandu ar fi dispus transferul acestora, prin intermediul unor companii cipriote, în conturile a două societăți din România. Prin acest mecanism, fostul ministru ar fi încercat să creeze aparența că suma respectivă ar reprezenta de fapt o investiție pe teritoriul României a companiilor din Cipru.

DNA mai precizează că, în cazul sumei de 2.196.035 euro, care a făcut obiectul infracțiunii de spălare a banilor, nu se mai poate dispune confiscarea specială având în vedere că, prin decizia instanței supreme, s-a dispus confiscarea aceleiași sume de la fostul ministru cu titlu de folos necuvenit (sumă ce a făcut obiectul infracțiunii de trafic de influență pentru care a fost condamnat definitiv).

Acest dosar este disjuns din dosarul Microsoft, în care în 3 octombrie 2016 Gabriel Sandu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență.

Judecarea dosarului „Microsoft” a început în 24 martie 2015 și a vizat modul în care au fost atribuite licenţe Microsoft timp de zece ani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocoş ar fi pretins şi primit 9 milioane de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltării Regionale şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor.

Procurorii au mai stabilit și că Dorin Cocoş a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

În acest dosar, prejudiciul depăşeşte 51 de milioane de euro.

În mai 2019, Gabriel Sandu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie și într-un dosar legat de fraudarea Companiei Naţionale Poşta Română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here