Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, transferat înapoi la Închisoarea Rustavi de la Spitalul Militar din Gori, după îngrijiri în urma unei greve a foamei

Fostul preşedinte Mihail Saakaşvili, care a devenit liderul opoziţiei, a fost transferat joi la închisoare, de la spitalul militar în care a fost îngrijit în urma unei greve a foamei, a anunţat serviciul penitenciar din Georgia, relatează AFP, citată de News.ro.

Arestat la 1 octombrie, la întoarcerea după opt ani de exil în Ucraina, Saakaşvili a refuzat să se alimenteze timp de 50 de zile, în semn de protest faţă de încarcerarea sa cu privire la o condamnare privind un abuz de putere pe care o denunţă drept politică.

Acest proocidental în vârstă de 54 de ani, care a condus Georgia în perioada 2004-2013, a început să se alimenteze după ce a fost transferat, la sfârşitul lui noiembrie, la Spitalul Militar din Gori (est).

”Deţinutul Mihail Saakaşvili se află la instituţia penitenciară numărul 12”, a anunţat joi Serviciul Penitenicar georgian.

Este vorba despre Închisoarea de la Rustavi, situată la aproximativ 30 de kilometri de Tbilisi.

Un deputat din cadrul Partidului Visul Georgian (la putere) a dat asigurări presei că, potrivit spitalului militar, starea sănătăţii lui Mihail Saakaşvili s-a ”stabilizat”.

Avocatul lui Mihail Saakaşvli, Nika Gvaramia, a anunţat însă că clientul său avea, la momentul externării, aceeaşi greutate ca la internare, după greva foamei.

”Este slab, este stupefiat”, a declarat presei Nika Gvaramia, precizând că un anunţ cu privire la starea sănătăţii clientului său urmează să fie făcut vineri.

Un Consiliu independent al medicilor anunţa, în decembrie, că fostul şef de stat georgian suferă în continuare de tulburări neurologice grave, în opinia lor în urma unor rele tratamente la care a fost supus în detenţie.

Arestarea acestui reprezentant al opoziţiei exacerbează criza politică de după alagerile legislative de anul trecut din Georgia, marcate de fraude, acuză opoziţia, şi a declanşat cele mai importante manifestaţii antiguvernamentale din ultimii zece ani.

Apărători ai drepturilor omului acuză Guvernul georgian de faptul că se folosesc de urmăriri penale pentru a-i pedepsi pe opozanţii politici.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here