Fotbalistul german Mesut Ozil, scos dintr-un joc video din China după ce a luat apărarea uigurilor persecutați

sursa: Mesut Ozil / Twitter

Mesut Ozil, internaționalul german de origine turcă, a fost scos din ediția chineză a jocului Pro Evolution Soccer 2020 (PES) după ce a criticat modul în care guvernul de la Beijing persecută minoritatea uigură, un grup de musulmani chinezi din provincia Xinjiang.

Ozil, care joacă acum pentru Arsenal, i-a numit pe uiguri „luptători care rezistă la persecuții”. De asemenea, a criticat China și tăcerea statelor musulmane în acest caz, a scris BBC.

Firma care publică seria PES în China a spus că fotbalistul a fost scos din trei jocuri.

„Jucătorul german Ozil a scris un mesaj extrem la adresa Chinei pe rețelele de socializare. Mesajul a rănit sentimentele fanilor chinezi și a încălcat spiritul sportiv de dragoste și pace. Noi nu înțelegem, acceptăm și iertăm asta” a declarat compania.

Ministerul de Externe al Chinei a afirmat că fotbalistul a fost păcălit de fake news. Arsenal Londra, clubul pentru care joacă Mesut Ozil, s-a distanțat de declarațiile fotbalistului și a spus că este apolitic. În schimb, în apărarea sportivului a venit Mike Pompeo, care a acuzat propaganda chineză că l-a cenzurat pe Ozil că a spus adevărul.

„Coranuri sunt arse, moschei sunt închise, școlile islamice sunt interzise, cărturarii religioși sunt uciși unul câte unul. În ciuda acestora, musulmanii păstrează tăcerea” a scris Ozil pe Twitter și Instagram față de persecuțiile din Xinjiang. El a folosit numele Turkestanul de Est pentru provincia chineză, termenul preferat de separatiștii anti-Beijing.

Image

În presă au apărut recent mai multe documente care dovedesc cum regimul comunist de la Beijing persecută uigurii, pe care îi forțează să treacă prin „re-educare”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here