Scurgere uriașă de informații din interiorul Partidului Comunist Chinez. Documente despre reeducare și lagăre

sursa: news.com.au

Peste 400 de pagini de documente interne ale Partidului Comunist Chinez, care arată brutalitatea represiunii împotriva minorității uigure, au fost făcute publice. Publicarea acestor documente este aproape la fel de importantă ca și conținutul lor. Este cea mai mare scurgere de informații din interiorul partidului din ultimele decenii și este semn că există o nemulțumire în creștere la vârful conducerii chineze în legătură cu oprimarea uigurilor.

Uigurii sunt o minoritate vorbitoare de limbă turcică și de confesiune musulmană, care locuiește în provincia autonomă Xinjiang, de la granița de vest a Chinei. De cinci ani, după o serie de atacuri teroriste comise de uiguri, întreaga regiune a devenit practic o închisoare vastă. Populația este supravegheată constant iar mulți localnici sunt băgați cu forța în tabere de reeducare, ca să fie învățati să iubească partidul. Dar informațiile despre ce se întâmplă în Xinjiang au fost rare.

În schimb, cele peste 400 de documente obținute de New York Times ridică cortina asupra brutalității Chinei comuniste față de minoritatea uigură, care reprezintă 46% din populația de 25 de milioane a regiunii Xinjiang.

„Documentele au fost scoase la lumină de un membru al conducerii politice a Chinei care a cerut să rămână anonim și care și-a exprimat speranța că, prin publicare acestor documente, Xi Jinping și alți lideri de partid nu vor scăpa să plătească pentru detențiile în masă” a scris New York Times.

Printre documentele interne sunt și unele care descriu sistemul de lagăre de reeducare creat de China în Xinjiang, dar și un ghid de minciuni și amenințări care trebuie folosit pe rudele celor închiși, când încep să pună întrebări incomode.

Documentul este menit să-i îndrume pe oficialii chinezi cum să se descurce cu studenții aflați la facultate în alte părți ale Chinei și care se întorc acasă în vacanță, descoperind că familia și vecinii au dispărut în tabere de reeducare.

Tinerii trebuie preluați imediat din gară de polițiști, ca să fie prelucrați imediat. „Sunt într-o școală vocațională creată de guvern. Nu sunt infractori, dar nu pot să plece” sunt învățați oficialii chinezi să spună. „Comportamentul tău poate scurta sau extinde perioada în care rudele tale stau acolo. Suntem siguri că îi vei susține, deoarece este pentru binele lor. Și pentru binele tău” mai scrie în ghid.

Autoritățile locale sunt îndemnate să aibă grijă cu studenții ale căror rude sunt la reeducare, deoarece aceștia au legături în toată țara și pot transmite informații care pot duce la tensiuni. Tinerii trebuie convinși că familiei lor le este bine „la școală”, deoarece primesc totul gratis, și că nu trebuie să se îngrijoreze.

În caz că studenții continuau cu întrebările, trebuia să li se spună că rudele lor au fost infectate cu un virusul radicalismului islamic și că trebuie să stea în carantină până când vor fi vindecați. „Dacă nu participă la studii, nu vor înțelege niciodată pericolul extremismului religios. Indiferent de vârstă, oricine a fost infectat de extremism religios trebuie să meargă la studii” scrie în documentul obținut de NY Times. Tinerii erau speriați cu ISIS și Siria, ca să înțeleagă de ce islamismul e periculos.

Oficialii chinezi au fost învățați că spună că reeducarea nu este o pedeapsă, ci o oportunitate ofertă de guvern și cei închiși ar trebui să fie bucuroși. De asemenea, studenții erau amenințați să fie discreți și că dacă ar fi spus ceva, asta s-ar fi reflectat în detenția rudelor lor. „Libertatea este posibilă doar atunci când virusul din mintea lor este eradicat și ei sunt sănătoși” scrie în ghidul secret.

Printre documentele partidului sunt și mai multe discursuri secrete pe care Xi Jinping le-a ținut în fața colegilor de partid, imediat după atacuri cu bombă sau cu cuțitul comise de islamiști din Xinjiang în 2014. Acestea arată pentru prima oară începuturile represiunii împotriva uigurilor: „Metodele pe care tovărașii noștri pe au la dispoziție sunt prea primitive. Niciuna dintre armele lor nu pot face față unor macete, topoare sau altor arme albe. Trebuie să fim la fel de duri ca ei și să nu aratăm niciun pic de milă” a spus Xi Jinping, cel considerat drept artizanul represiunii. Președintele chinez le mai spune colegilor că folosească toate uneltele „dictaturii democratice populare” pentru a eradica Islamul radical din Xinjiang.

Xi Jinping a comparat islamismul cu un virus contagios sau cu un drog extrem de puternic, care poate distruge pe oricine și poate face pe oricine să comită crime. Președintele chinez le-a spus colegilor din eșaloanele superioare ale partidului că incidentele din Xinjiang, deși de mică amploare, nu trebuie tolerate deoarece se pot extinde și în alte părți ale țării și pot afecta impresia de putere a Partidului Comunist. Xi Jinping a spus că dezvoltarea economică nu poate ține sub control radicalismul, așa că sunt necesare și metode dure. Liderul de la Beijing vorbește de metode high-tech, dar și de informatori de cartieri. El a dat ca exemplu ce a făcut SUA după 11 septembrie 2001.

Aceste discursuri ale lui Xi Jinping sunt importante deoarece în august 2016, în fruntea Xinjiang a fost pus un politician din linia dură a partidului, Chen Quanguo, care a declarat că direcția dată de președinte în discursuri trebuie urmată. Au urmat imediat noi controale și extinderea taberelor de reeducare.

Documentele din NY Times arată că în interiorul partidului a fost o rezistență mai mare decât se credea inițial la campania de oprimare a uigurilor. Chen Quanguo a spus presiune de toate autoritățile locale, în stilul lui Mao, meargă mai departe cu planulurile. Directiva lui a fost simplă: Cei care trebuie arestați, să fie arestați!

Potrivit presei, în Xinjiang există în prezent peste 500 de tabere de reeducare. Acestea ar putea găzduit în același timp între 1 și 3 milioane de oameni.

Investigația completă a NY Times, aici

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here