FOTO | Ucrainenii i-au gonit pe ruși și au intrat în Kupiansk. Ar fi luat și Izium, avansează spre Lyman. Moscova recunoaște retrageri de trupe

Sursa: Facebook

Forțele armate ucrainene au eliberat orașul Kupiansk, din regiunea Harkov, care fusese ocupat de trupele ruse la începutul războiului, afirmă consilierul președintelui consiliului regional, Natalia Popova, citată de Meduza.

„Kupiansk este Ucraina! Slavă Forțelor Armate ale Ucrainei!”, a scris Popova, pe Facebook, postând totodată și o fotografie cu soldați ucraineni în fața unei clădiri administrative din Kuiansk.

Publicația rusă, Aghentsvo,a confirmat geolocalizarea și scrie că militarii au făcut o fotografie având ca fundal sediul Consiliului orașului Kupiansk.

De asemenea, a apărut și un videoclip cu armata ucraineană intrând în Kupiansk. În plus, eliberarea orașului a fost confirmată de o sursă Ukrainska Pravda din administrația militaro-civilă din Harkov. Oficial, Kievul și Forțele Armate ale Ucrainei nu au anunțat încă eliberarea Kupiansk. Serviciul de Securitate al Ucrainei a confirmat intrarea trupelor ucrainene în Kupiansk prin publicarea de fotografii cu militari care se află în oraș.

Igor Strelkov (pe numele său real – Igor Girkin), care în 2014 a fost ministrul apărării al autoproclamatei RDP, iar după izbucnirea războiului în curs comentează în mod regulat acțiunile trupelor ruse, a afirmat că Forțele Armate Ruse au părăsit partea de vest a localității Kupiansk. Potrivit acestuia, reprezintă aproximativ două treimi din ora.

În partea de est a Kupiansk, pe care râul Oskol o separă de cea de cea vest, trupele ucrainene nu au reușit încă să intre, a declarat Evheni Poddubnîi, jurnalist VGTRK care a raportat din oraș, pe 8 septembrie. Corespondentul de război al Komsomolskaia Pravda, Alexander Koț, a scris că „nu a fost posibilă ținerea inamicului lângă Kupiansk” și că „unitățile retrase ocupă poziții defensive de-a lungul malului estic al Oskol”.

La rândul său, Daniil Bezsonov, ministrul adjunct al informației al autoproclamatei RDP, a declarat că trupele ruse au părăsit și orașul Izium, care se află la aproximativ 70 de kilometri sud-vest de Kupiansk. Strelkov a anunțat și el plecarea rușilor din Izium sub amenințarea unei încercuiri complete, spunând că acest lucru a fost „confirmat de o serie de surse”.

Bloggerii militari ucraineni și ruși mai scriu că Forțele Armate ale Ucrainei au traversat râul Severski Doneț și avansează spre Liman. Aceasta înseamnă că armata rusă nu a reușit să oprească ofensiva ucraineană la cotitura râurilor Oskol și Severski Doneț.

Pe 9 septembrie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că armata ucraineană a eliberat peste 30 de așezări în regiunea Harkov. Printre localității recâștigate se numără și Balaklia.

Sursa: Facebook

Ce recunoaște Moscova

Ministerul Apărării al Federației Ruse a comentat pentru prima dată retragerea din regiunea Harkov, numind-o „o operațiune de reducere și transfer de trupe”, mai notează Meduza.

Astfel, Ministerul rus al Apărării afirmă că pentru a atinge obiectivele „operațiunii speciale”, de eliberare a Donbasului, a fost luată decizia de a regrupa trupele rusești în regiunile Balaklia și Izium.

În acest scop, mai arată ministerul, timp de trei zile a fost efectuată o operațiune de reducere și organizare a transferului grupului de trupe Izium-Balaklia, pe teritoriul Republicii Populare Donețk. În cadrul acestei operațiuni s-au desfășurat o serie de activități de distragere și demonstrație.

Cine face treaba murdară a Moscovei în zonele ocupate. Cum sunt momiți sau forțați oficialii ruși să lucreze în republicile fantomă, în Herson și în Zaporojie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here