Gorghiu: Politicienii trebuie să facă mai mult pentru a încuraja interesul tinerilor pentru viaţa cetăţii

alina gorghiu
Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Politicienii trebuie să facă mai mult pentru a încuraja interesul tinerilor pentru viaţa cetăţii, a declarat preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, în cadrul Şcolii politice de vară a Tineretului National Liberal (TNL), transmite Agerpres.ro.

Potrivit unui comunicat al TNL Constanţa transmis, sâmbătă, AGERPRES, în opinia Alinei Gorghiu clasa politică a promovat prea puţine politici publice pentru a încuraja interesul tinerilor pentru viaţa cetăţii.

„Cred că trebuie să facem mai mult. Nu mă rezum doar la intenţii. Sunt autoarea unui proiect legislativ care a fost aprobat (tacit) zilele trecute la Senat şi care presupune modificarea Legii finanţării partidelor politice, în sensul în care unul dintre criteriile de acordare a banilor să fie condiţionat de numărul de tineri sub 35 de ani care câştigă mandate”, a declarat Alina Gorghiu.

Ea a afirmat că singura categorie de vârstă a cărei prezenţă la urne a înregistrat o creştere faţă de alegerile parlamentare din 2016 a fost cea a populaţiei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani, fapt care constituie „un semn clar” că ar trebui să se reflecteze la schimbarea unor prevederi din Constituţie prin reducerea vârstei minime de vot de la 18 la 16 ani.

Alina Gorghiu a menţionat că la data alegerilor parlamentare din 2020 pe listele electorale erau 4.662.066 de tineri cu vârste între 18 şi 34 de ani, iar 1.183.680 au votat, adică 25,39%, un procent „considerabil mai mic” decât la precedentele alegeri.

„Populismul pare a fi singura reţetă a unora de ani de zile! Pentru liberali, adevărul trebuie să fie singura carte cu electoratul. Voi nu vreţi vorbe, voi vreţi fapte. Şi le vreţi rapid. Sunteţi o generaţie care nu mai are răbdare, vrea ca lucrurile să se întâmple acum”, este de părere preşedintele interimar al Senatului.

Ea a semnalat că principala sursă de informare a generaţiei tinere o reprezintă reţelele de socializare.

În opinia Alinei Gorghiu, tinerii au la îndemână mult mai multe oportunităţi decât pe vremea sa de a îşi continua studiile în străinătate. „Vorbeam cu o prietenă/colegă care îmi spunea că din cei 28 de elevi a unei clase din Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu, Bucureşti, absolut toţi au decis şi au fost admişi la diverse universităţi din afara ţării (…), nu găsesc o problemă în asta. Dimpotrivă. O astfel de experienţă poate contribui decisiv la coagularea unor calităţi de lider”, a punctat Alina Gorghiu.

Potrivit acesteia, o infuzie de cunoştinţe şi deprinderi căpătate în alte ţări nu poate fi decât benefică pentru toată lumea atâta timp cât tinerii aleg ca, după finalizarea studiilor, să revină în ţară şi să-şi continue activitatea acasă.

„Voi sunteţi liderii de mâine, aşa că aveţi grijă cum vă purtaţi, pentru că pensiile noastre sunt în mâinile voastre”, le-a mai transmis Alina Gorghiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here