Sursa foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a vizitat, joi, primul centru de vaccinare anti-COVID, amenajat la Romexpo. „Ce este aici este un proiect pilot. Așa vor arăta centrele de vaccinare”, a declarat președintele, la finalul vizitei.

Sursa foto: presidency.ro

Am vizitat chiar acum un centru de vaccinare. Pentru a permite vaccinarea unui număr foarte mare de persoane, câteva milioane în doar câteva luni, intenția este de a deschide câteva astfel de centre”, a spus președintele.

Sursa foto: presidency.ro

Centrul este prevăzut  cu o zonă de primire, o zonă de discuție cu medicul, zona de vaccinare propriu-zisă, și o zonă de așteptare după vaccinare.

Sursa foto: presidency.ro

„Ce este aici este un proiect pilot. Așa vor arăta centrele de vaccinare. Există un registru electronic unde vor fi înregistrate toate vaccinările, un registru electronic confidențial. Suntem bine pregătiți. Așteptăm vaccinurile și pot să vă spun că personal sunt foarte mulțumit de munca depusă de ministerul Sănătății”, a mai spus Klaus Iohannis.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut joi, 3 decembrie a.c., o declarație de presă, la finalul vizitei la Centrul de vaccinare anti-COVID-19.

Vă prezentăm în continuare transcrierea declarației de presă:

Bună seara!

Astăzi, în cadrul ședinței extraordinare pe care am convocat-o la CSAT, a fost aprobată strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus, o campanie de vaccinare care va dura cel puțin câteva luni de zile. Am dorit să fie o campanie foarte bine pregătită și, în consecință, strategia, după părerea mea și după părerea specialiștilor, este una foarte bine lucrată. Ea a fost în prealabil aprobată în cadrul Guvernului, acum este aprobată și în CSAT. Această strategie prevede pașii care se vor face, principiile pe care se bazează întreaga strategie și foarte multe alte detalii despre vaccinare.

Toate aceste lucruri vor fi prezentate publicului pe larg mâine, în cadrul unei conferințe de presă care va fi organizată la Guvern. Sunt foarte multe lucruri și în săptămânile și lunile care urmează vom avea o informare permanentă pentru publicul general, dar și pentru publicul specializat. Va exista inclusiv un site dedicat unde cei dornici de informații suplimentare verificate vor putea să vadă ce se întâmplă.

Foarte, foarte pe scurt despre vaccinare. Pot să vă spun în acest moment că este foarte posibil ca la începutul anului viitor să beneficieze România deja de primă tranșă de vaccin. Este posibil să avem o primă tranșă cu un număr de aproximativ un milion de doze. În prima tranșă, repet, va fi vaccinat personalul medical – întregul personal medical – și persoanele din grupe de risc. Vaccinarea este voluntară, vaccinarea este sigură, vaccinarea este eficientă, vaccinarea se face planificat. Este foarte, foarte important de știut că aceste tipuri de vaccin care sunt acum în curs de aprobare sunt sigure, sunt eficiente, sunt la cel mai înalt standard european și aceasta este o știre foarte importantă pentru români.

Deja echipa care se ocupă de campania de vaccinare a făcut verificări în unități spitalicești, între medicii de familie, și sunt foarte bucuros să vă spun că am aflat chiar astăzi, în discuție, că deja intenția de vaccinare este la un grad foarte mare. Se pare că deja persoanele informate din zona medicală doresc în proporție de peste 80% să se vaccineze. Este un lucru foarte bun și dacă toate merg așa cum sunt planificate este posibil ca până în vară să terminăm această primă campanie de vaccinare,

Am vizitat chiar acum un centru de vaccinare, fiindcă pentru a permite vaccinarea unui număr foarte mare de persoane, vorbim de mai multe milioane de persoane care vor fi vaccinate în doar câteva zile, intenția este de a deschide astfel de centre de vaccinare. Ce avem astăzi aici, și veți vedea imaginile, este un proiect pilot. Așa vor arăta centrele de vaccinare, cu o zonă de primire, o zonă de discuție cu medicul, zona de vaccinare propriu-zisă, și o zonă de așteptare după vaccinare. Există un registru electronic unde vor fi înregistrare toate vaccinările, un registru electronic, evident, confidențial, dar este nevoie de o evidență din mai multe puncte de vedere. Specificul  mai multor tipuri de vaccin de data aceasta este că necesită vaccinare în două tranșe, deci personale care primesc aceste tipuri de vaccin vor trebui să vină de două ori la un interval care va fi comunicat.

Suntem bine pregătiți, așteptăm vaccinurile și pot să vă spun că personal sunt foarte mulțumit de munca depusă de Ministerul Sănătății, domnul Ministru, domnul Secretar de Stat și domnul colonel Gheorghiță care se ocupă de această campanie de vaccinare. Abia aștept să vină vaccinul şi să terminăm cu această campanie, să ne apucăm de reconstrucție, să refacem tot ce a fost lăsat mai încet, să repornim economia şi să reajungem la normalitate.

Acum, foarte pe scurt, ceva și despre altă campanie, despre campania electorală. Este ușor de  observat că în ultimele zile tot mai des auzim despre sondaje, toată lumea, toate partidele prezintă sondaje. Într-un fel este bine. Cam în toate sondajele, câștigător este dat Partidul Național Liberal, ceea ce este un lucru bun.

Și eu îmi doresc să câștige Partidul Național Liberal, dar dați-mi voie să vă spun, dragi români, alegerile nu se câștigă în sondaje, alegerile se câștigă la urne, alegerile se câștigă prin vot.

Așadar, vă rog să mergeți şi să votați! Este extrem, extrem de important. Aţi fost alături de mine în 2019, în primăvară, la referendum, şi am reușit să oprim ciopârțirea legilor justiției. Aţi fost alături de mine la alegerile prezidențiale şi, dragi români, mergeți la vot!

Mergeți la vot ca să nu pățim ca în decembrie 2016, când, printr-o prezență scăzută la vot, a câștigat PSD şi a urmat coșmarul de ani de zile, în care PSD şi-a bătut joc de ţară, şi-a bătut joc de justiție, şi-a bătut joc de investiții publice. Așa ceva nu ne mai dorim!

 În consecință, vă rog să mergeți la vot! Votați! Alegerile se câștigă prin vot. Aţi fost alături de mine, votați echipa cu care vom reconstrui România, votați pentru România normală!

Vă mulțumesc!

Sursa: presidency.ro

 


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here