O furtună de zăpadă, neobișnuit de dură, în Texas a ucis cel puțin o persoană și a lăsat mai mult de 2,5 milioane de clienți fără energie electrică în stat, pe fondul unor temperaturi periculos de scăzute, informează Fox News. Vremea neobișnuit de rece și de rară pentru regiunile sudice ale SUA, până pe coasta Golfului, l-au determinat pe președintele Joe Biden să declare urgență federală, informează și Sky News.

O masă de aer arctic a cuprins o mare parte a țării, de la nord-vestul Pacificului până la marile câmpii și până în statele mijlocii ale Atlanticului.

Furtunile de gheață au distrus aproape jumătate din capacitatea de producere a energiei eoliene din Texas, în timp ce temperaturile neobișnuit de scăzute au oprit turbinelor, informează Sky News. Temperaturile au scăzut până la -5C în jurul orașului Houston și Dallas.

Guvernatorul Texas, Greg Abbott, a declarat sâmbătă că Texasul „se confruntă cu o furtună foarte periculoasă” în zilele următoare care va „face deplasarea practic imposibilă”.

El a numit furtuna „fără precedent” în istoria statului.

Temperaturile din nordul Texasului au rămas sub zero începând de luni dimineața, Amarillo raportând o temperatură de minus șapte grade, potrivit WeatherWX.com . 

În Texas, mii de oameni au rămas fără curent electric pentru perioade lungi de timp, deoarece temperaturile au scăzut în apropiere de Dallas și în jurul orașului Houston.

Uzina electrică din Austin, Austin Energy, le-a comunicat locuitorilor că întreruperile ar putea fi mai lungi decât de obicei, determinând revolte pe rețelele sociale ale texanilor care au spus că au rămas fără curent timp de cinci sau mai multe ore.

Uzina a sfătuit locuitorii să mențină termostatul setat la 68 de grade F (20 de grade Celsius), sau mai puțin, și să evite utilizarea cuptorului sau a mașinii de spălat. Întreprinderile au fost, de asemenea, sfătuite să minimizeze operațiunile care necesită consum de energie.

Unii au apelat la rețelele sociale pentru a-și arăta frustrarea față de aceste întreruperi.

„Părinții mei, care sunt în vârstă, au rămas fără curent încă de la 2 dimineața”, a scris un utilizator . „Au peste 70 de ani. Cum le pot aduce ceva curent ?!”

„Este de-a dreptul periculos”, a scris un alt utilizator. „Fără energie de peste 5 ore și temperaturi sub zero.”

Se așteaptă ca temperaturile să scadă din nou luni seara și se preconizează că vor cădea mai multe precipitații sub formă de zăpadă marți seara până miercuri dimineață.

Marc Chenard, meteorolog la Centrul de Predicții Meteo al Serviciului Național de Meteorologie, a declarat: „De obicei, nu avem chiar atât de mult aer rece în locul atât de sudic”.

De asemenea, furtuna a dat peste cap și călătoriile. Aeroportul Internațional Austin-Bergstrom din Austin a anulat toate zborurile de luni, în timp ce Aeroportul Dallas-Fort Worth a anunțat că toate zborurile de intrare vor fi amânate, din cauza zăpezii și a gheții.

Peste 760 de zboruri au fost anulate pe Aeroportul Internațional Dallas-Fort Worth, iar pe Dallas Love Field majoritatea celor aproape 200 de zboruri pentru Southwest Airlines, principalul transportator al aeroportului, au fost anulate duminică.

Prognoza națională pentru luni, 15 februarie (Fox News)

American Airlines a declarat că aproximativ 345 dintre zborurile sale au fost anulate pe aeroportul DFW până duminică după-amiază. Compania aeriană a declarat că furtuna afectează și zborurile din regiune, operațiunile fiind reduse și anulate pe aeroporturile din Texas, Oklahoma și Arkansas.

Furtuna a adus precipitații abundente peste Oklahoma, creând condiții de condus periculoase. Mai multe persoane au fost spitalizate după un accident în care au fost implicate mai multe vehicule pe o autostradă lde ângă Oklahoma City. Furtuna i-a determinat pe oficialii din Houston să-i sfătuiască locuitori să se pregătească pentru întreruperi de curent și drumuri periculoase – similare cu cele experimentate în urma unui uragan de categoria cinci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here