Franța, „parteneriat strategic” cu Grecia. Parisul vinde Atenei trei fregate de tip Belharra

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul grec Kyriakos Mitsotakis au semnat marți un contract militar prin care Atena cumpără trei fregate franţuzeşti, în vederea unei consolidări a unui „parteneriat strategic” între Franţa şi Grecia, relatează News.ro, care citează AFP.

Achiziţionarea a trei fregate de tip Belharra – care urmează să fie construite în Franţa, la Lorient – este o ”mărturie a încrederii şi demonstraţiei calităţii ofertei franceze”, a declarat Emmanuel Macron la Palatul Élysée, la sfârşitul unei ceremonii de semnare a contractului.

Grecia şi Franţa îşi consolidează cooperarea strategică, anunţa Kyriakos Mitsotakis luni seara, cu câteva ore înaintea semnării acestui contract de vânzare-cumpărare a trei fregate de apărare şi intervenţie.

Presa greacă de specialitate scrie că în oferta Parisului figurează, de asemenea, trei corvete din clasa Gowind.

„Ne îndreptăm către o consolidare a parteneriatului strategic între Grecia şi Franţa”, declara Mitsotakis la postul public ERT, în cursul unei vizite la Paris.

Industria franceză a apărării încearcă să-şi revină după anularea unui contract uriaş, în valoare de 55 de miliarde de euro, cu privire la vânzarea a 12 submarine cu propulsie clasică Australiei, rupt după ce Canberra a intrat într-un parteneriat strategic cu Statele Unte şi Marea Britanie, AUKUS, prin care primeşte opt submarine nucleare.

Atena a lansat anul trecut o ofertă în vederea aciziţionării a patru fregate şi modernizarea fregatelor greceşti de tip Hydra.

Societatea franceză Naval Group a participat la această licitaţie împotriva companiilor germană TKMS, olandeză Damen, italiană Fincantieri şi americană Lockheed Martin.

Kyriakos Mitsotakis a anunţat luna aceasta achiziţionarea-surpriză a lase avioane de vânătoare franceze de tip Rafale, în plus faţă de un contract în valoare de 2,5 miliarde de euro, semnat în ianuarie, cu prvire la cumpărarea a 12 avioane de tip Rafale la mâna a doua şi alte şase noi.

Programul grec de înarmare – aflat în plin avânt – vizează să contracareze provocări turce în estul Mării Mediterane.

Franţa este unul dintre puţinele state membre UE care a protestat în mod public faţă de aceste provocări, în ultimele luni.

În schimb, Kyriakos Mitsotakis a susţinut un apel al lui Macron în vederea înfinţării unei armate europene.

„Cerinţa autonomiei strategice euroene este absolut esenţială”, a declarat el la ERT.

„Europa trebuie să devină capabilă să acţioneze autonom”, a subliniat premierul grec, precizând că Grecia şi Franţa se vor afla „în prima lnie” a apărării acestei iniţaitive.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here