Friedman: Cât continuă războiul, Ungaria e asigurată. Situația se schimbă dacă fie Rusia, fie Occidentul obține o victorie decisivă

Sursa: Kremlin.ru

<< Guvernul rus a informat Ungaria că diplomații săi care intră în Rusia vor trebui să plătească o taxă în loc să intre în Rusia fără a plăti pentru vize. Întrucât perceperea unei taxe minore diplomaților care intră în țări este destul de comună, demersul Rusiei pare nesemnificativ. Cu toate acestea, Rusia a mai spus că taxa va fi percepută până când maghiarii vor remedia anumite încălcări ale unui acord, care este probabil acordul ce reglementează relațiile diplomatice >>, scrie George Friedman, pentru Geopolitical Futures.

<< Ceea ce face ca acest lucru să fie semnificativ este faptul că Ungaria, destul de singură între națiunile europene, a dezvoltat o relație deosebit de prietenoasă cu Rusia. Amintiți-vă că premierul ungar, Viktor Orban, a vizitat Moscova cu puțin timp înainte de invazia rusă din Ucraina. Orban a fost văzut discutând cu președintele rus, Vladimir Putin, despre război și făcând o înțelegere pentru ca o cantitate mare de gaz natural rusesc să fie livrată Ungariei. Mai important, Ungaria a refuzat să se alăture coaliției care se unește pentru a rezista Rusiei. Nu mai în urmă decât săptămâna trecută, Orban a spus că lupta dintre Rusia și Ucraina nu este o chestiune de îngrijorare pentru Ungaria. Ungaria a fost așadar țara din Europa cel mai puțin angajată în sprijinirea Ucrainei și care se bucură cel mai mult de relația ei cu Rusia.

Acest lucru și ridică o neînțelegere birocratică aparent banală la ceva demn de remarcat. Rusia nu are relații pozitive cu membrii UE, în afară de Ungaria, și este ciudat că Moscova ar permite să se pună la îndoială această relație. Nu este vorba de importanța schimbării de politici; nu există așa ceva. Ci de decizia Rusiei de a impune această taxă unei națiuni prietene și apoi de face public acest lucru, într-un moment în care președintele Vladimir Putin trebuie să găsească o modalitate de a schimba punctul de vedere al Europei asupra războiului.

Cheia pentru înțelegerea acestui lucru este înțelegerea relației maghiaro-ruse. Ungaria și-a tensionat relațiile cu mulți dintre vecinii săi, ca să nu mai vorbim de Uniunea Europeană și NATO. UE a încercat să amendeze Ungaria pentru încălcarea normelor europene privind organizarea sistemului judiciar, libertatea presei, imigrația și alte lucruri. Ca pedeapsă, UE a reținut unele fonduri și a amenințat că va suspenda altele. La rândul său, Budapesta a obstrucționat procesul de aderare la NATO a Finlandei și Suediei. Poate cel mai interesant, Orban a vizitat Statele Unite pentru a participa la întâlniri ale republicanilor conservatori, mulți dintre ei în relație cu fostul președinte Donald Trump. El a fost un ghimpe în partea sistemului politic occidental.

Motivele sale pentru a face acest lucru sunt parțial ideologice – el acceptă principiile conservatorilor americani și europeni și, acceptându-le, crede că Occidentul este corupt și slab. Când a văzut că se apropie războiul cu Rusia, a presupus că Occidentul fie nu va apăra Ucraina, fie se va prăbuși în fața puterii ruse. Precum alții, el se aștepta ca ajutorul occidental să fie limitat, ca Ucraina să fie învinsă rapid de Rusia și o nouă structură politică și instituțională să fie înființată în Europa. Acest lucru a condus în mod rezonabil la apropierea de Rusia și separarea de puterile occidentale. Faptul că asumpțiile sale au fost greșite l-a plasat forțat într-o poziție dificilă. Dacă Ucraina va cădea, Rusia va ocupa granița de est a NATO – graniță comună pentru Polonia, Ungaria și România. Următoarea mișcare a Rusiei, în fața înfrângerii NATO, ar trece probabil prin Ungaria, al cărei teren permite o traversare relativ ușoară. Prin urmare, NATO ar trebui să trimită soldați în Ungaria pentru a bloca Rusia. Ungaria este un jucător marginal în războiul din Ucraina, dar dacă Rusia va învinge Ucraina, se va muta în Europa Centrală și va stabili un nou echilibru de putere, Ungaria va fi un câmp de luptă cheie – caz în care relația lui Orban cu Putin va însemna puțin. Atâta timp cât războiul ucrainean continuă, Ungaria este asigurată. Situația se schimbă dacă fie Rusia, fie Occidentul obține o victorie decisivă. Din punctul de vedere al Budapestei, situația poate scăpa de sub control.

Faptul de a fi în grația Occidentului ar avea, atunci, sens pentru Ungaria. Știe că nu poate controla Rusia și că va trebui să fie cel puțin prietenoasă cu Occidentul dacă sau când va câștiga în Ucraina. Acesta este motivul pentru care decizia Rusiei de a percepe amenzi este ciudată. Deocamdată, Rusia are nevoie de Ungaria, iar Ungaria are nevoie de spațiu de manevră. Nu este clar dacă acest lucru are sens sau dacă acest lucru este puțin mai mult decât o palmă pe încheietura mâinii unei națiuni pe care Rusia o apreciază ca parte a unei schimbări mai ample pe câmpul de luptă și, prin urmare, pe scena globală.

P.S. După încheierea acestui articol, am primit o actualizare că Orban solicită acum o încetare imediată a focului și negocieri între Ucraina și Rusia și se pregătește să meargă la Kiev pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski și a acționa ca un fel de mediator. >>

Taiwan – o insulă vitală, aflată sub o amenințare serioasă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here