Fumătorii de țigări clasice și elcetronice, mai expuși amenințării Covid-19. Detalii din primele studii

Sursa: Pexels

Produsele pe bază de tutun și marijuana lezează plămânii, acolo unde și virusul face rău. Oficialii din domeniul sănătății îndeamnă oamenii să se lase, și se discută chiar despre interdicții temporare de vânzare, potrivit unui articol din New York Times. „Aerul curat este ceea ce plămânii ar trebui să inhaleze, în special în timpul unei pandemii globale”, povestește un medic, citat de cotidianul american.

Vremurile pline de neliniște – precum o pandemie – pot duce la obiceiuri nesănătoase, dar auto-alinătoare, fie că este vorba despre o pungă de chipsuri de cartofi, mai multă ciocolată sau încă un pahar de vin. Dar unele comportamente de reducere a stresului sunt alarmante pentru medici în acest moment – și anume, țigările electronice și fumatul de tutun sau marijuana.

Deoarece coronavirusul atacă plămânii, acesta este exact momentul când oamenii ar trebui să rărească – sau, și mai bine, să oprească – utilizarea unor astfel de produse, nu să recurgă mai des la ele.

„Renunțarea la fumat pe timpul acestei pandemii nu numai că vă poate salva dumneavoastră viața, dar ați putea salva și viețile altora prin prevenirea necesității de a vă trata într-un spital,”, a spus dr. Jonathan Winickoff, director de cercetare pediatrică la Centrul de Cercetare și Tratament al Tutunului de la Spitalul General din Massachusetts.

Joi, dr. Winickoff s-a alăturat procurorului general din Massachusetts, Maura Healey, pentru a emite un aviz de avertizare a publicului și în special a tinerilor că fumatul și utilizarea țigărilor electronice pot agrava, de asemenea, riscurile de răspândire a Covid-19.

„Duci acest dispozitiv sau țigara la gură pentru a inhala și o faci în mod repetat”, a explicat dr. Winickoff, care este și profesor la Harvard Medical School. „Atingi cartușul. Îl pui lângă față. Îți răspândești în corp orice se află pe mâna ta. În același timp, la mulți dintre pacienții mei care fumează sau folosesc țigări electronice s-a constatat o tuse sau expectorație mai intensă. Și aceasta este rețeta pentru o mai mare răspândire. ”

Studiile arată deja că fumatul țigaretelor slăbește sistemul imunitar și compromite funcția pulmonară. Cercetările privind efectele țigărilor electroniceasupra sănătății sunt limitate, deoarece dispozitivele sunt relativ noi, dar studiile sugerează că e-țigările pot provoca inflamații ale căilor respiratorii și plămânilor.

Studiile au descoperit că produsele aromate din tutun, pe care adolescenții și adulții tineri le consideră atrăgătoare, pot agrava infecțiile pulmonare. Fumătorii și cei care folosesc țigări electronice pot fi mai susceptibili la infecția cu coronavirus, subliniază avizul din Massachusetts și, odată infectați, astfel de pacienți ar putea rezista mai greu la atacul virusului Covid-19. Studiile pe șoareci au arătat că șoarecii expuși la vaporii țigărilor electronice sunt mai susceptibili la infecții virale și bacteriene, a menționat Robert Tarran, profesor de biologie și fiziologie celulară la Universitatea din Carolina de Nord.

Unii s-au întrebat dacă numărul neașteptat de mare de tineri care s-au îmbolnăvit grav de Covid-19 are legătură într-un fel cu predilecția lor pentru țigările electronice și marijuana.

„Cred cu tărie că unu și cu unu fac doi. Până când nu am dovezi să cred altfel, cred că este foarte important pentru noi să ajutăm oamenii să renunțe să inhaleze orice le-ar putea produce orice tip de inflamație a plămânilor, deoarece altfel coronavirusul va găsi un mediu primitor „, a spus Dr. Carolyn Dresler, fost director asociat în domeniul științelor medicale și ale sănătății la Centrul pentru produse din tutun din cadrul Administrației Alimentelor și Medicamentelor, în timpul unui webinar de săptămâna trecută al Acțiunii privind fumatul și sănătatea, un grup internațional non-profit.

Un studiu recent din New England Journal of Medicine a descoperit că pacienții chinezi cu coronavirus care fumau erau cel puțin de două ori mai predispuși la infecții severe de la Covid-19 decât cei care nu fumau. Și fumatul a fost identificat ca factor la pacienții care, în 2012, au contractat MERS, un alt coronavirus.

Un alt semnal indică vulnerabilitatea fumătorilor la acest coronavirus. Virusul pare să atace organismul prin atașarea la un receptor de legătură numit enzimă de conversie a angiotensinei-2 sau ACE-2. Consumul de tutun poate crește expresia ACE-2. De aceea, medicii și cercetătorii speculează că fumătorii ar putea fi infectați cu mai multe copii ale virusului decât alți pacienți.

Aproximativ 34 de milioane de americani adulți fumează țigări, conform datelor recente, iar aproximativ cinci milioane de studenți de gimnaziu și de liceu afirmă că au fumat țigări electronice cu produse de nicotină și marijuana.

Un focar înspăimântător de boli pulmonare care periclitează viața în pericol, pus vara trecută pe seama țigărilor electronice, a fost legat în cele din urmă de vaparea de uleiuri de marijuana care conțineau aditivul de acetat de vitamina E. Însă medicii spun că cel puțin 15 la sută dintre pacienți au raportat că au vapat numai produse de nicotină.

Dr. Winickoff, medic pediatru, a spus că s-a recomandat și prudență cu privire la produsele de marijuana: „Inhalarea produselor de canabis arse sau vaporizate poate deteriora celulele pulmonare, poate crește replicarea virală și afectează capacitatea de a combate infecția”, a spus el.„Aerul curat este ceea ce plămânii ar trebui să inhaleze, mai ales în timpul unei pandemii globale.”

Luna trecută, Academia de Medici de Familie din New York a cerut interzicerea vânzărilor de tutun și țigări electronice pe teritoriul statului în timpul pandemiei. Deja magazinele dedicate fumătorilor sunt închise în multe state, deoarece nu sunt considerate a fi „esențiale”. Dar unii oficiali din domeniul sănătății publice notează că alți comercianți cu amănuntul care vând țigarete și țigări electronice, cum ar fi benzinăriile și magazinele alimentare, sunt în continuare autorizați.

În apărarea acestor interdicții, experții în sănătate publică spun că răspândirea virusului poate fi provocată și de comportamentele asociate acestor produse. Fumul și vaporii emanați pot conține particule de virus. Cei care mestecă tutun au obiceiul să scuipe pe stradă. Oamenii împart adesea cu alții țigările electronice și țigaretele. Și, când utilizează aceste produse, consumatorii își ating fețele frecvent, crescând atât șansele de a se infecta, cât și de a transmite virusul.

Un argument împotriva unor astfel de interdicții, asemănător celor care au susținut decizia de a clasifica vinul și băuturile spirtoase drept „esențiale” și de a permite vânzarea lor, este că atât de multe persoane sunt dependente de țigarete și țigări electronice, încât ar resimți imediat efectele sevrajului.

Dar dr. Winickoff de la Harvard a menționat că oamenii sunt dependenți de nicotină, nu de țigarete sau de țigările electronice în sine.

„Utilizați plasturele cu nicotină pentru un nivel de bază de nicotină și apoi adăugați gumă sau tablete cu nicotină dacă nevoia devine foarte pregnantă”, a spus el. „Acesta este cel mai bun mod de a utiliza aceste produse. Combinarea lor va crește de patru ori șansele dvs. de succes. „

Dr. Alicia Casey, care conduce programul pentru probleme pulmonare produse de țigările electronice de la Spitalul de Copii din Boston, a remarcat că un obstacol care i-a împiedicat pe pacienții adolescenți să renunțe a fost omniprezența acestor dispozitive la școală și la petreceri. Sperase că distanțarea socială impusă îi va ajuta să renunțe.

„Dar văd adesea că sunt mai anxioși acum și că recurg mai des la țigările electronice”, a spus ea. „Dacă părinții observă că se întâmplă acest lucru, ei ar trebui să vorbească cu copiii lor despre riscurile Covid-19 și alte complicații pulmonare pentru utilizatorii de țigări electronice.”

„Am avut câteva adolescente în această iarnă care au avut mai multe probleme cu gripa decât ar fi trebuit”, a continuat dr. Casey. “Deoarece Covid-19 poate fi asemănător cu o gripă severă, îmi fac griji pentru problemele pulmonare care au drept cauză utilizarea țigărilor electronice”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here