G4Media: Bănicioiu ar fi primit mită de la firmele controlate de Dorin Cocoș

Fostul ministru, Nicolae Bănicioiu, este cercetat de procurorii DNA, care au cerut, marți, ridicarea imunității, într-un dosar de corupție care conține mărturii ale administratorilor firmelor din domeniul medical controlate de Dorin Cocoș, scrie justnews.ro

Apropiați ai lui Dorin Cocoș le-ar fi oferit anchetatorilor, începând cu anul 2015, declarații și probe referitoare la sume de bani plătite unor miniștri, manageri de spitale și medici celebri pentru încheierea unor contracte în sistemul medical.

Contactat de justnews.ro, Dorin Cocoș a declarat că nu este implicat în acest dosar de corupție, dar a refuzat să precizeze clar dacă are statut de martor sau nu.

În cadrul anchetei, Nicolae Bănicioiu, dar și înalți funcționari din Ministerul Sănătății, doctori renumiți și oameni de afaceri importanți au fost interceptați de către procurori în ceea ce a devenit un amplu dosar de corupție legat de achizițiile publice derulate de-a lungul timpului de spitalele bucureștene.

Ancheta a plecat acum cinci ani în urma unor denunțuri realizate de apropiați ai lui Dorin Cocoș și chiar și de către acesta, după cum susține publicația justnews.ro. Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea, a declarat însă că „nu are nicio calitate în dosarul achizițiilor de la Fundeni”.

Anchetă pornită de apropiații lui Dorin Cocoș

În urma acestor denunțuri, procurorii DNA au descoperit încrengătura de firme-paravan prin care omul de afaceri Dorin Cocoș câștiga sume mari de bani de la spitale aflate în subordinea Ministerului Sănătății. Mai exact, firmele controlate de fapt de Cocoș încheia contracte considerate supraevaluate cu spitalele, iar apoi o parte dintre banii din contracte se întorceau la miniștri, manageri de spitale sau la medici cunoscuți.

Unul dintre dosarele întocmite de procurorii DNA în urma acestor denunțuri are numărul 527/P/2019, iar șapte persoane, inclusiv Dorin Cocoș, au dobândit calitatea de martor sau inculpat în acest dosar. Contactat telefonic, Dorin Cocoș a precizat că „nu are nicio calitate în dosarul achizițiilor de la Fundeni” (dosarul 527/P/2019). Când l-am întrebat dacă nu este cumva martor, acesta a închis telefonul.

Conform anchetei procurorilor, în perioada 2008-2014, Camelia Mihaela Irimescu și Dorin Cocoș au avut relații comerciale cu spitalele publice din subordinea Ministerului Sănătății prin intermediul societăților comerciale Imuno Diagnostika SRL, Meditest Global SRL, Green Med SRL, Disan Ortomed SRL, Hemos Med SRL, Clamari Trading SRL, Spectrum Magnamed SRL. Camelia Mihaela Irimescu era o asociată a lui Cocoș și persoana care îi administra afacerile din domeniul medical, așa cum reiese din datele procurorilor.

”Aceste societăți comerciale erau administrate în drept de către rude sau persoane apropiate martorei sau lui Dorin Cocoș”, se precizează într-o declarație de martor, inclusă într-o ordonanță a procurorilor DNA, din februarie 2020.

Bănicioiu, supravegheat de procurori

Unul dintre aceste dosare îl vizează pe Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Tineretului (2012-2014) și al Sănătății (2014-2015). Procurorii au cerut, marți, ridicarea imunității pentru că acesta ar fi primit 3,9 milioane de lei pentru a ajuta firmele lui Dorin Cocoș să obține contracte publice.

  • Într-o postare pe Facebook, Bănicioiu a negat că ar fi vinovat. Acesta a mai anunțat că este de acord cu ridicarea imunității și a declarat că nu va mai candida pentru un mandat de parlamentar. „Am văzut astăzi cu surprindere comunicatul DNA și vreau să fac următoarele precizări: în primul rând consider acuzațiile vehiculate în presă false și din această cauză doresc să am acces la dosar cât de repede posibil! Sunt pentru a se ridica imunitatea deoarece nu am nimic de ascuns și cred că totuși clarificarea cât mai rapidă a situației, va fi în interesul tuturor. Înțeleg că odată cu începutul campaniei electorale acesta ar fi un subiect care poate ar îngreuna lămurirea lucrurilor și din această cauză am decis că nu voi mai candida”, a postat Bănicioiu.

Din documentele obținute de justnews.ro, reiese că în aprilie 2015, la cererea DNA, ofițerii de poliție judiciară au monitorizat întâlnirea dintre ministrul sănătății (în funcție din 5 martie 2014) Nicolae Bănicioiu şi principala colaboratoare a omului de afaceri Dorin Cocoș, Irimescu Mihaela Camelia.

În cadrul discuțiilor s-a discutat despre activitatea firmelor, posibilităţi viitoare de realizare a unor afaceri şi remiterea unor foloase necuvenite, respectiv a unor sume de bani. Cei doi bănuiau că sunt filați, mare parte a conversației purtându-se, cel mai probabil, cu voce joasă.

IMC: Nu, o să fie vorba de activitatea prin noi… nu e chiar aşa.

BN: Eu îţi spun… şi pe tine şi pe mine, să nu picăm prost.

(…)

IMC: De aia şi vreau vină marfa aia? Nu eu, nu o să fac nimic.

BN: Foarte bine

IMC: Nu eu.

BN: Aha. Deci crede-mă, cum să zic, ne trebuie om să fie..şi nu foarte corect

(…)

BN: Cu cine?

IMC: Şi că… [că nu…] ştii cum e, omul ştie… o săptămână, dar gândeşte-te că ea poate să spună de VERESTOY, poate să spună de domnul COCOŞ, poate să spună de HREBENCIUC, poate să spună de Codrin ŞTEFĂNESCU, poate să spună de Mírela PLAPCEANU, care e totuşi nevasta lui… Deci, bă, poate să spună de toţi.

BN: [Păi, ce? Ştie]…

IMC: Poate să spună de…

BN: …[şef/…

IMC: Aşa…. VERESTOY?

BN: VERESTOY      ”.

În urma acestor denunțuri ale apropiaților lui Cocoș, au mai fost trimiși în judecată în acest an fostul director financiar-contabil (Emilia Grigore) și fostul șef al achizițiilor (Adrian Pârvulescu) de la Institutului Clinic Fundeni.

Tot în baza probelor adunate de la Dorin Cocoș și apropiați ai acestuia, procurorii anticorupţie i-au trimis mai trimis în judecată, la începutul lunii august 2016, pe Bogdan Păltineanu, fost manager al Spitalului Bagdasar Arseni şi pe Dan Nicolae Straja, fost manager al Institutului Oncologic „Alexandru Trestioreanu”, ambii fiind acuzaţi de luare de mită.

În ceea ce îl priveşte pe Bogdan Păltineanu, erau vizate fapte care ar fi fost comise în perioada în care conducea Institutul Naţional de Geriatrie şi Gerontologie „Ana Aslan”. Cei doi și-au recunoscut faptele și au fost condamnați definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare.

Sursa: G4Media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here