G4Media.ro: Scenariul neașteptat care ar putea pune cruce Guvernului Dăncilă, în cazul unui eșec al moțiunii

Viorica Dăncilă Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cea mai neagră situație, worst case scenario, pentru Klaus Iohnanis și PNL ar fi un eșec la votul de joi, deși există unele voci care cred că supraviețuirea guvernului Dăncilă l-ar putea ajuta în mod paradoxal pe șeful statului, scrie Dan Tăpălagă într-o analiză publictată pe G4Media.ro.

Ce ar însemna eșecul moțiunii? La prima vedere, un dezastru de imagine, spectacolul neputinței. Klaus Iohannis și Ludovic Orban se fac de râs, mai ales că amândoi au anunțat cu mare precizie căderea guvernului.

Ar fi a treia moțiune ratată și o gură de oxigen dată gratuit premierului Dăncilă la debutul oficial al campaniei pentru prezidențiale, adică exact când avea mai multă nevoie de combustibil.

Cei care cred, totuși, că președintele Iohannis va avea de câștigat dintr-un eșec se bazează pe dorința lui de a intra, în continuare, în turul doi cu Viorica Dăncilă, nu cu liderul USR / PLUS, Dan Barna, de care se teme în mod real.

Însă e greu de măsurat acum în ce mod se va decanta un eventual eșec și dacă supraviețuirea Vioricăi Dăncilă o va trimite automat în turul doi. Neclar în ce mod va profita Dan Barna de eșecul moțiunii și cum va capitaliza dezamăgirea față de neputința și nepriceperea politică a liberilor și a președintelui.

Cert este că eșecul moțiunii nu are cum să rămână fără urmări pentru marii perdanți, PNL și Klaus Iohannis, mai ales dacă supraviețuirea guvernului n-o v-a aduce în cele din urmă pe Viorica Dăncilă față în față cu Klaus Iohannis pentru a-i asigura al doilea mandat fără mari bătăi de cap.

Mai există însă o interpretare potrivit căreia premierul Dăncilă este deja ca și căzut, indiferent de soarta moțiunii. Interpretarea se bazează chiar pe declarația premierului Dăncilă, pe Constituție dar și pe decizia CCR care obligă guvernul să vină în Parlament la reinvestire după ieșirea ALDE din guvern.

CITIȚI AICI ANALIZA INTEGRALĂ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here