Gabriel Leș intră în corul detractorilor lui Nicolae Ciucă, alături de Teodorovici și Tăriceanu

Gabriel Leș se alătură lui Eugen Teodorovici și lui Călin Popescu-Tăriceanu pe lista criticilor lui Nicolae Ciucă, generalul propus de PNL pentru șefia Ministerului Apărării.

Asemeni celorlalți doi detractori, actualul șef demis al MApN, care nu are stagiul militar efectuat, consideră numirea unui ofițer de rang înalt în fruntea ministerului contravine principiului controlului civil asupra militarilor. Gabriel Leș a mai scris că el a încercat să țină departe Armata de lupta politică, atunci când s-a opus prelungirii mandatului lui Nicolae Ciuca în fruntea Statului Major General, și că PNL îi „strică” acum eforturile.

„Acum, lucrurile sunt clare chiar și pentru cei mai inverșunați opozanti ai PSD! Iată, astăzi, un militar de carieră, aflat în funcție, pregătindu-se ca în decurs de o zi să schimbe haina militară cu cea de politician. Observ că este un moft să mai vorbim în România europeană a anului 2019 despre un principiu esențial în arhitectura oricărei democrații care se respectă: controlul civil asupra forțelor armate.” a scris Gabriel Leș pe Facebook.

Ministrul demis al Apărării a bătut obrazul PNL, pe care îl acuză că se îndepărtează de valorile europene prin numirea unui generaș în fruntea MApN.

„Împărtășesc percepția celor care găsesc inacceptabilă migrarea către politică, încă din perioada activă, a unui general al Armatei României. Precedentul este absolut nefast, iar dacă de la președintele Iohannis nu pot emite nicio pretenție (modul în care sfidează Constituția a devenit deja marcă înregistrată a domniei sale), am sperat că Partidul National Liberal, un for cu reflexe europene – după cum se recomandă – nu va pune România în postura neuzuală de a propulsa un militar (fie el și proaspăt rezervist) într-o funcție creată pentru exercitarea controlului civil.” a mai completat ministru PSD.

La final, Gabriel Leș a spus că nu are nimic cu persoana lui Nicolae Ciucă, ci cu principiul unui militar pe o funcție civilă. Iar în concluzie, ministrul PSD a pus un citat din Corneliu Coposu, dușmanul de moarte al PSD.

În urmă cu patru zile, Tăriceanu a spus că ”numirea unui ofițer activ umbrește angajamentele luate cu privire la controlul civil asupra Armatei.” Universul.net a explicat atunci resorturile declarației liderului ALDE, care ar putea fi similare celor care au determinat și declarația de alaltăieri a lui Orlando Teodorovici:

Reacția lui Tăriceanu nu este surprinzătoare. Deși acesta invocă faptul că generalul Ciucă nu este civil, frustrarea liderului ALDE vine din altă parte. Este bine știut că generalul Ciucă este considerat un partener de încredere de către Statele Unite ale Americii, în timp ce Tăriceanu s-a remarcat de-a lungul timpului prin pozițiile sale strident anti-americane. Cel mai elocvent episod rămâne cererea intempestivă a lui Tăriceanu, din iunie 2006, când era premier, de retragere a trupelor române din Irak. Gestul său a generat o criză în relația România – SUA, având în vedere că nu a informat în prealabil și nici nu s-a consultat cu aliații înainte de a anunța public decizia de retragere,” a scris Universul.net

Raețchi: Generalul Ciucă la Ministerul Apărării, o variantă excepțională

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here