În mai puțin de un an, patru acte adiționale au fost semnate între Asociația de Transport București-Ilfov, prezidată de Gabriela Firea, și Serviciul de Transport Voluntari, controlat de soțul acesteia, Florentin Pandele. Fără o fundamentare financiară clară, prin aceste documente a fost mărit numărul de linii și implicit valoarea compensațiilor plătite în cuantum de 90% de PMB pentru serviciile de transport prestate în zona metropolitană de STV. Asta, deși analizele de la Primăria Generală arătau o creștere a cheltuielilor de operare cu rețeaua de transport în zona de Nord și Nord-Est a județului Ilfov. În aceeași perioadă compania Voluntariului a cumpărat, în rate, peste 200 de autobuze la mâna a doua din Olanda, iar autobaza Pipera, cea mai apropiată de cea a STV, a fost demolată. Contactată de Buletin de București, Gabriela Firea susține că totul s-a făcut cu documente justificative.

După desființarea Autorității Metropolitane de Transport București(A.M.T.B.), perspectiva unor licitații publice pentru transportul în comun din regiunea București-Ilfov, care să ducă la îmbunătățirea calității serviciilor prin competitivitatea operatorilor, a devenit istorie.

În baza unor reglemetări europene, A.M.T.B., care se afla sub umbrela Ministerului Transporturilor, a fost desființată în 2018 prin ordonanță de urgență de Guvernul Dăncilă și înlocuită de o asociație intercomunitară cu prerogative similare, înființată cu un an înainte. Printre acestea se numără delegarea, monitorizarea și reglementarea modului în care sunt prestate serviciile de transport public.

Compusă din primarii celor 39 de localități din Ilfov, șeful Consiliului Județean, Marian Petrache, și prezidată de edilul general al Capitalei, Gabriela Firea, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (ADITPBI) a delegat în regim de urgență, începând cu 2018, gestiunea serviciului public de transport unor așa-numiți operatori regionali.

Statutul de operator regional este dat de forma de proprietate a societății de transport care primește liniile regionale și anume consiliile locale, adică stucturi eminamente politice.

Așa au apărut, pe lângă Societatea de Transport București(STB) controlată de Consiliul General al Capitalei și care a operat rute regionale în Ilfov timp de 70 de ani, STCM Ecotrans și Societatea de Transport Voluntari(STV), deținute de orașul Chitila și comuna Mogoșoaia, respectiv Orașul Voluntari.

Dacă STCM Ecotrans operează astăzi cu 14 autobuze patru rute la granițele teritoriale cu sectoarele 1 și 6, Serviciul de Transport Voluntari a ajuns să numere 17 linii, cu 95 de autobuze care circulă prin sectoarele 1, 2, 3 și 4 dar și prin localitățile vecine, cum ar fi orașele Pantelimon și Popești Leordeni.

Pentru aceste servicii, 90% din costuri sunt suportate de Primăria Municipiului Bucuresti și 10 la sută de localitățile din Ilfov pe care le tranzitează ca urmare a două decizii ale ADITPBI din august 2018, respectiv aprilie 2019.

O istorie fulminantă

Contractul dintre Asociația prezidată de Gabriela Firea și  Serviciul de Transport Voluntari a fost semnat la o lună după noua regulă, pe 17 mai 2019, pentru o perioadă de doi ani.

A doua zi, pe 18 mai 2019, o informare semnată de primarul Florentin Pandele anunța transformarea a cinci linii urbane ale STV în linii regionale.

Prin contractul semnat cu ADITPBI, liniile urbane ale Voluntariului au fost transformate în rute regionale. Sursa foto: Buletin de București

Se concretizează astfel unul dintre cele mai ambițioase proiecte pe care le-am lansat și realizat, în calitate de primar, acela de a asigura servicii de transport public de persoane de calitate, adaptate cerințelor și nevoilor tuturor cetățenilor din Voluntari”, anunța la vremea respectivă edilul Florentin Pandele.

Din acest punct, în aproape un an, numărul de linii regionale operate de autobuzele Voluntariului se triplează.

Sunt delegate în total 17 rute, inculsiv în zona de Sud-Est a Capitalei, la peste 20 de kilometri distanță de autobaza STV.     

Potrivit ultimului raport al Consiliului de Administrație STV, dacă în luna iunie 2019 se facturaseră către ADITPBI 143.866 de kilometri, în luna decembrie cifra aproape se dublează, la 366.728 km.

În bani, pentru serviciile aferente, în 2019 Asociația condusă de Gabriela Firea a decontat 18.001.925 lei, adică 72,7% din veniturile pe tot anul ale Societății de Transport Voluntari.

La un cost per kilometru facturat cu 7,75 lei, “profitul rezonabil” al  STV se ridică la 620.517 lei, se mai arată în același document.

Prin ultimul act adițional, semnat în 24 martie 2020 între ADIBTI și STV, se adaugă linii noi și, implicit, se modifică numărul total de kilometri planificați dar și valoarea compensației care vine dinspre PMB.

Astfel, până la sfârșitul lui 2020 autobuzele STV trebuie să ruleze 8.359.516 kilometri, adică de peste 58 de ori mai mult decât la momentul semnării contractului de delegare în mai 2019, cu un an și jumătate înainte.

Transport la mâna a doua

În tot acest timp achizițiile STV-ului de autovehicule second hand în rate, din Olanda, se țin lanț.

Asta după ce autoritățile din orașe precum Eindhoven și Utrecht au renunțat la flota de autobuze diesel în favoarea celor electrice.

În total, începând cu 2019, sunt lansate cinci licitații pentru 276 de autobuze rulate în Occident. 56 dintre acestea ajung în flota STV cu motoare EURO 3, fabricate la jumătatea anilor 2000.

Vechimea medie a parcului rulant. (sursa: anexa HCGMB 293/18.06.2020). Sursa foto: Buletin de București

Parcul rulant al STV ajunge astfel să aibă o vechime medie de 11,2 ani. Prin comparație, cele 14 autobuzele deținute STCM Ecotrans, ale orașului Mogoșoaia și comunei Chitila, au o vechime medie de doar 2 ani.

Articolul integral poate fi citit AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here