Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Garda Națională de Mediu s-a deplasat de urgență sâmbătă dimineață în zona Lacului Băneasa, după ce o deversare de substanțe poluante a fost anunțată de primarul Capitalei, pe pagina sa de Facebook. Andrei Corlan, consilierul comisarului general al Gărzii de Mediu București spune că făptașul ar putea ajunge la închisoare, dacă se dovedește că substanțele deversate în lac sunt periculoase.

Andrei Corlan, consilierul comisarului general al Gărzii de Mediu București.

Comisarii gărzii de mediu s-au deplasat în urma sesizării inspectoratului pentru situații de urgență la fața locului s-au constatat niște irigații de produs petrolier. Am solicitat sprijinul Apelor Române care au venit cu laboratorul pentru a preleva probe și a identifica eventualele substanțe scurse și, totodată, prejudiciul produs mediului. Din analizele preliminare putem spune că nu este vorba de supurare masivă, ca dovadă nu a existat un fenomen de mortalitate piscicolă la nivelul lacului.

Întrucât, la momentul deplasării la nivelul amplasamentului nu a fost nicio persoană care să poată fi indentificată ca autor al faptei, ne-am îndreptat spre proprietarul lacului cărora le-am dispus măsuri de izolare a perimetrului și de ecologizare. Acestea au răspuns prompt după cum se poate vedea și în imagini. Au izolat zona de deversare și se acționează chiar în timp ce noi vorbim cu absorbant pentru a ecologiza lacul. În urma rezultatului analizelor primite de la laboratorul Apelor Române și a substanțelor care se vor identifica cu ocazia acestor rezultate, vom demara o anchetă pentru a identifica ce posibili generatori avem în zonă care să fi produs un astfel de fenomen

În funcție de substanțele care sunt deversate, dacă acele substanțe se dovedește că sunt substanțe periculoase, făptașul riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la cinci ani. Dacă sunt mai puțin periculoase, riscă doar o sancțiune contravențională în cuantum de la 35.000 la 40.000 de lei”, a spus Andrei Corlan, într-o intervenție la Digi24.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here