Gardienii Revoluţiei, incluşi de Canada pe lista entităţilor teroriste

Sursa foto: unn.ua

Canada a adăugat Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice Iran, pe lista entităţilor teroriste, iar Otawa poate bloca bunuri şi urmări în justiţie membri ai acestei organizaţii, relatează AFP.

”Guvernul nostru a luat decizia de înscrie Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice pe lista entităţilor teroriste, în virtutea Codului Penal”, a anunţat miercuri ministrul însărcinat cu Securitatea Publică Dominic LeBlanc, potrivit News.ro.

Ottawa acuză Iranul de faptul că ”dă dovadă de dispreţ faţă de drepturile omului” şi că şi-a demonstrat ”voinţa de a destabiliza ordinea internaţională”.

Gardienii Revoluţiei sunt pe lista neagră a Statelor Unite din 2019.

Prin această decizie, Canada poate să blocheze bunuri şi urmări în justiţie membri ai organizaţiei.

Orice tranzacţii financiare cu aceştia sunt interzise.

Pe lista neagră canadiană se află aproximativ 80 de entităţi – inclusiv Hamas, Al-Qaida, Hezbollah, talibanii, Statul Islamic, Boko Haram sau „Proud Boys”, o organizaţie ultranaţionalistă.

Forţa Al-Qods, aripa operaţiunilor externe ale Gardienilor, se afla deja pe această listă.

Această decizie intervine în contextul unor tensiuni puternice, de mai mulţi ani, între Canada şi Iran.

Canada, la fel ca mai multe alte ţări, dă în judecată Iranul la Curtea Penală Internaţonală (CPI), pentru ca Teheranul să fie tras la răspundere în mod legal cu privire la doborârea unui avion Boeing ucrainean în 2020.

După contestarea declanşată în Iran de moartea lui Mahsa Amini în 2022, Ottawa a impus mai multe rânduri de sancţiuni organizaţiilor şi unor oficiali iranieni acuzaţi de complicitate cu regimul.

Canada a interzis intrarea pe teritoriul său unui număr de 10.000 de oficiali iranieni, inclusiv unor membri ai Gardienilor Revoluţiei.

Iranul amenință UE privind desemnarea Gardienilor Revoluţiei drept organizaţie teroristă

viewscnt

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here