Gazprom amenință oprirea livrării gazelor naturale dacă Chișinăul nu plătește în decurs de 48 de ore

Concernul rus „Gazprom” a notificat autoritățile de la Chișinău despre sistarea livrării gazelor naturale în cazul în care, în decurs de 48 de ore, nu va primi plata datorată pentru data de 22 noiembrie, pentru gazul furnizat, transmite RIA Novosti.

Sursa citată a mai adăugat că compania rusă este „extrem de dezamăgită” de neîndeplinirea de către R.Moldova a obligațiilor contractuale, scrie deschide.md.

Reprezentantul Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat în cadrul postului de televiziune „Rossia 24” că Gazprom a acceptat anterior condițiile R.Moldova la semnarea noului contract de livrare a gazelor naturale, doar că în document se regăsea o prevedere „esențială și importantă”: „Moldova achită în timp plățile curente pentru gazul livrat”.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, vicepremierul Andrei Spînu, vine cu o reacție la anunțul făcut de reprezentanții Gazprom cu privire la o posibilă sistare a livrării gazelor naturale în R.Moldova în cazul în care Chișinăul nu va achita, în decurs de 48 de ore, a plăților curente pentru gazul livrat.

Solicitat de reporterul Deschide.MD, oficialul a declarat că nu a reușit să vadă notificarea Gazprom, și asta pentru că documentul a fost expediat doar în adresa SA „Moldovagaz”.

Președintele Consiliului de administrare al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, confirmă faptul că întreprinderea a primit notificarea din partea concernului rus Gazprom privind o posibilă sistare a livrării gazelor naturale în cazul în care R.Moldova nu va achita, în decurs de 48 de ore, a plăților curente.

Contactat de reporterul Deschide.MD, Ceban a precizat că SA „Moldovagaz” nu a reușit să achite factura la timp din cauza că în luna octombrie, deși prețul de achiziție a fost de 150 dolari SUA/1000 m3, Chișinăul îl procura la un preț de 800 dolari SUA/1000 m3. Totodată, susține el, R.Moldova ar urma să achite și 50% din gazele consumate în luna noiembrie, la un alt preț decât cel aplicat anterior, motiv pentru care și apare acest „decalaj de casă”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here