Gazprom avertizează Republica Moldova că va sista gazul livrat în cazul în care Chişinăul nu îşi respectă obligaţiile contractuale până la 20 octombrie

Gazprom a anunţat că în cazul în care Republica Moldova nu îşi va respecta obligaţiile contractuale până la data de 20 octombrie şi nu va achita suma necesară pentru gazele naturale livrate, gigantul rus îşi rezervă dreptul de a sista livrarea gazelor, precum şi rezilierea contractului, relatează deschide.md, citat de News.ro.

”Pe parcursul anului 2022, SA «Moldovagaz» în mod regulat a încălcat prevederile contractuale privind termenii de plată pentru gazul furnizat”, se arată într-un comunicat emis de Gazprom.

”Gazprom întotdeauna a fost înţelegător, confirmând dorinţa pentru o cooperare pe termen lung şi reciproc avantajoasă şi, în mod regulat, a dat curs solicitărilor făcute de partea moldovenească”, a mai menţionat Gazprom.

Gigantul energetic rus a explicat decizia de a micşora volumul de gaze naturale livrate Chişinăului şi a acuzat compania ucraineană ”Naftogaz Ucraina” că a refuzat să ofere servicii de transport în volum deplin.

Drept urmare, potrivit reprezentanţilor companiei Gazprom, compania poate furniza Republicii Moldova doar 5,7 mln. m3 de gaze naturale pe zi.

”SAP «Gazprom» îşi rezervă toate drepturile, inclusiv cel de a sista compet livrarea gazelor în cazul încălcării obligaţiilor contractuale de plată până la data de 20 octombrie 2022, dar şi de a rezilia contractul în orice moment din cauza încălcării termenului de încheiere a acordului privind stingerea datoriilor istorice a SA «Moldovagaz». Pe viitor, orice solicitare din partea R.Moldova care presupun modificarea clauzelor contractuale se vor face doar sub formă de amendament la contract”, mai specifică Gazprom.

În conformitate cu prevederile contractuale, SA ”Moldovagaz” este obligată să achite integral, până la data de 20 a lunii, a contravalorii gazelor naturale consumate în luna precedentă şi 50% din valoarea gazelor naturale contractate pentru luna curentă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here