General american: Mexicul este un cuib de spioni ruşi

Foto: Unsplash

În Mexic se află cel mai mare număr de spioni ruşi din lume în aceste vremuri de război în Ucraina, a denunţat un ofiţer american cu rang înalt, declaraţie nici confirmată, nici infirmată vineri de preşedintele mexican din stânga naţionalistă, scrie Agerpres, care citează AFP.

„Sunt actori care sunt foarte agresivi şi activi” în America de Nord, „inclusiv în Bahamas şi Mexic”, a declarat joi generalul Glen VanHerck, comandantul-şef al regiunii militare care acoperă Statele Unite, Canada, Mexicul şi Bahamas. El a citat China şi Rusia.

„Aş dori să subliniez că cea mai mare parte a membrilor GRU (spionajul militar rus) din lume se află în prezent în Mexic. Este vorba de personalul din serviciile ruseşti de informaţii”, a adăugat el în cursul unei audieri în faţa Senatului SUA.

Spionii ruşi din Mexic „se uită îndeaproape” la posibilitatea de a exercita „influenţă” în această regiune în detrimentul Statelor Unite, potrivit generalului VanHerck.

„Mexicul este o ţară liberă, independentă, suverană, nu suntem o colonie a Rusiei, nici a Chinei, nici a Statelor Unite”, a răspuns vineri preşedintele mexican, Andres Manuel Lopez Obrador, subliniind că nu deţine informaţii despre prezenţa masivă a spionilor ruşi în Mexic.

Mexic a pregătit împreună cu Franţa rezoluţia adoptată joi de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite care „cere” Rusiei încheierea „imediată” a războiului din Ucraina.

Preşedintele Lopez Obrador a refuzat să aplice sancţiuni economice împotriva Rusiei.

Ambasadorul american în Mexic a criticat joi instalarea unui grup de prietenie Mexic-Rusia în Camera Deputaţilor, la iniţiativa unui partid minoritar aliat al puterii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here