Franţa, Turcia şi Grecia vor efectua o „operaţiune umanitară” de evacuare la Mariupol

Franţa, Turcia şi Grecia vor efectua „în următoarele zile” o „operaţiune umanitară” de evacuare a oraşului asediat Mariupol, în sudul Ucrainei, a anunţat vineri preşedintele francez, Emmanuel Macron, transmite Agerpres, care citează AFP.

„Vom lansa împreună cu Turcia şi Grecia o operaţiune umanitară pentru evacuarea tuturor celor care doresc să părăsească Mariupol”, a declarat Emmanuel Macron la finalul unui summit european la Bruxelles.

„Voi avea în decurs de 48 până la 72 de ore o nouă discuţie cu preşedintele (rus Vladimir) Putin pentru a stabili detaliile acesteia şi a securiza modalităţile”, a spus şeful statului francez.

„Sper să reuşesc să implic în această operaţiune un număr maxim de părţi interesate”, a continuat preşedintele francez, subliniind că este „în măsură” să efectueze această evacuare „chiar următoarele zile”.

Emmanuel Macron a afirmat că „echipele de la Palatul Elysée” (preşedinţia Franţei) au avut vineri un schimb de opinii cu primarul Mariupolului, „un oraş cu peste 400.000 de locuitori care astăzi mai are doar 150.000 de locuitori” trăind „în situaţii dramatice”.

Peste 2.000 de civili au fost ucişi la Mariupol, indică un ultim bilanţ al primăriei. Potrivit preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, aproximativ 100.000 de persoane sunt în continuare blocate în acest port strategic de la Marea Azov care este asediat de trupele ruse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here