George Friedman, despre scenariul invadării Ucrainei: „Este un bluf”. Analiza fondatorului Geopolitical Futures

Sursa: eng.mil.ru

Fondatorul Geopolitical Futures, George Friedman, explică, într-o analiză dedicată situației tensionate de la granița ruso-ucraineană, de ce pericolul unei invazii este redus. De fapt, el tinde spre zero, în cuvintele lui George Friedman, ceea ce face Putin fiind „un bluf”. Rușii nu își pot permite o înfrângere, iar americanii au pârghii, arată raționamentul expertului, publicat, marți, de Geopolitical Futures. Potrivit acestuia, întreaga operațiune aduce mai degrabă cu obișnuitul botez făcut de sovietici fiecărui nou președinte american.  Friedman își ia totuși și o oarecare marjă, pe care o subliniază în încheierea analizei.

<< Acum două săptămâni, am scris o analiză a strategiei ruse, intitulată „Russia’s Move”. Iată o scurtă recapitulare: atunci când Uniunea Sovietică s-a prăbușit, a pierdut controlul asupra granițelor de vest care fuseseră piatra de temelie a securității sale timp de sute de ani. Acele zone de graniță au creat o adâncime strategică de natură să îi împingă pe invadatori într-o campanie extinsă și epuizantă căreia Rusia i-a putut rezista. Rusia fusese atacată în secolul al XVIII-lea de suedezi, în secolul al XIX-lea de Franța și de două ori în secolul al XX-lea de Germania. Au existat și războaie cu Turcia, în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. În 1991, aceste regiuni de frontieră au devenit independente, iar din punctul de vedere al Rusiei, Occidentul în general și Statele Unite în mod special au căutat să controleze statele nou formate. Aceasta constituia nimic mai puțin decât o amenințare existențială pentru Rusia.

La câteva zile după „Russia’s Move”, am scris un articol intitulat „Intelligence and Love”, în care am susținut că pentru a învinge un inamic trebuie să înțelegi în mod obiectiv cum se vede el pe sine. Și, la rândul ei, Rusia se consideră vulnerabilă, în special dinspre vest, de unde din punct de vedere istoric au apărut cele mai periculoase amenințări. Belarus și Ucraina reprezintă miezul temerilor rusești. Granița cu Ucraina se află la doar câteva sute de mile de Moscova și, prin urmare, reprezintă o amenințare majoră atunci când ajunge în mâinile inamicilor. Distanța nu va uza un inamic care atacă de acolo. Din punctul de vedere al Rusiei, refuzul Statelor Unite de a recunoaște aceste temeri adânc înrădăcinate sugerează că Statele Unite ale Americii au proiecte agresive și periculoase. Singura valoare imaginabilă pe care Belarus și Ucraina o dețin pentru americani este aceea de a pune Rusia într-o poziție în care trebuie să capituleze în fața Statelor Unite în toate chestiunile critice – sau riscă o invazie totală. Acolo unde Statele Unite nu au interese primordiale, Rusia are interese existențiale.

Prin urmare, Rusia trebuie să acționeze. În Belarus, a făcut-o deja. Anul trecut, președintele Alexandru Lukașenko a câștigat alegeri dubioase și puternic criticate. Rușii au intervenit pentru a-l salva pe Lukașenko și dețin acum controlul efectiv asupra Belarusului, securizând astfel Câmpia Nord-Europeană, principala cale de invazie, din Europa, spre Moscova. Acest lucru lasă Ucraina, un stat mult mai mare și mai important, în cătarea Rusiei.

Rusia pare să fi masat trupe de-a lungul graniței cu Ucraina. Se crede că este vorba de un contingent substanțial. Dacă scopul este ocuparea Ucrainei, nu e suficient pentru a învinge armata ucraineană, dar ar putea ocupa fizic zone cheie ale țării. În invadarea unei țări, nevoia de a detașa continuu forțele pentru a ocupa și a pacifica diferite zone poate supraîntinde rapid forțele. Deci, dacă rapoartele sunt adevărate, aceasta este o mișcare riscantă.

Planul de război al Rusiei este, evident, secret, dar guvernul Ucrainei și-a dat publicității punctul de vedere asupra modului în care ar fi executată o invazie rusă. Este alcătuită din trei avansări menite să izoleze și să ocupe Kievul: spre nord de Peninsula Crimeea, spre sud de Belarus și spre vest de Volgograd. Împreună, vor înconjura Kievul și vor trece printr-o parte substanțială a Ucrainei, cu șanse maxime de pacificare la preț redus.

Există trei probleme cu strategia. Prima problemă este logistică. Aceste forțe cu numeroase divizii ar fi angajate în manevre și lupte de mare intensitate. Toate trei ar trebui să fie aprovizionate și, pe măsură ce se apropie de Kiev, vor lua o formațiune circulară. Deoarece trebuie să presupunem că lupta crește pe măsură ce mișcarea scade, într-o anumită facă va fi nevoie de cantități masive de „POL” – petroleum, oil and lubricants – (orig.). A doua fază ar necesita cantități mari de muniții de toate soiurile. Există o posibilitate mare de apariția unor momente de lipsă de coordonare, în înaintare, lăsând flancurile rusești deschise.

A doua problemă este că ar crea un război complicat, pe mai multe fronturi, purtat de trupe netestate (în teren). Rușii nu au dus o bătălie multi-divizii ca aceasta de la al Doilea Război Mondial. Armata lor este competentă, dar niciunul dintre comandanții lor nu a comandat acest tip de bătălie. Jocurile de război și manevrele sunt valoroase, dar o forță netestată, aflată pentru prima dat sub tir, are nevoie de o structură de comandă foarte sofisticată. Rușii nu vor ști dacă au așa ceva până nu o vor încerca.

A treia problemă o reprezintă americanii, care probabil nu vor încerca să blocheze înaintarea cu propriile trupe. Timpul este esențial, dar fricțiunea indusă unui inamic este valoroasă în sine. SUA sunt în măsură să transporte forțele poloneze, de exemplu, pentru a crea această fricțiune. (Presupunând că polonezii sunt dispuși la așa ceva). Dar dacă ar alege să-și trimită propriile trupe, ar forța Rusia să intre în luptă la scară largă, într-un program pentru care nu era pregătită. Cea mai importantă amenințare din partea americanilor ar fi, totuși, puterea aeriană și a rachetelor. Țintele lor ar fi nodurile logistice. În războiul blindat, care pare să fie planul, distrugerea POL și a munițiilor este la fel de importantă ca distrugerea tancurilor. Rușii ar trebui să prevină acest lucru prin eliminarea instalațiilor aeriene și de rachete americane, foarte probabil la scară globală.

Acest lucru ar escalada războiul la statutul de război mondial și, în această situație, riscul pentru Rusia ar crește vertiginos.

Statele Unite recunosc amenințarea rusă sau cel puțin vor ca Rusia să creadă că au recunoscut-o. Declarațiile președintelui Joe Biden cu privire la această chestiune implică un nivel de îngrijorare care sugerează că ar exista o intervenție a SUA dacă Rusia ar lovi. Cel puțin, rușii trebuie să ia în considerare această posibilitate în planificarea lor de război. Implicațiile militare și politice ale intervenției americane reduc urgența revendicării Ucrainei ca zonă tampon.

Desigur, amenințarea de invazie nu este exclusivă acestei strategii. Dacă Rusia intenționează să ocupe Ucraina, va fi necesară o anumită variație. Dar o invazie ar putea presupune pur și simplu luarea unei bucăți din Ucraina în est sau nord. SUA, dornice să evite un război în mijlocul Eurasiei atunci când amenințarea este meschină, vor răspunde probabil doar cu sancțiuni. Rusia poate suporta asta. Acest lucru schimbă dinamica politică în cazul în care Europa, incapabilă să-și monteze o apărare, alege să se adapteze la Rusia.

Cu siguranță, întreaga amenințare ar putea fi pur și simplu o încercare de a-l testa pe Biden. În timpul Războiului Rece, testarea unui nou președinte era o rutină sovietică. A face acest lucru acum ar putea fi văzut ca o propunere cu risc scăzut și cu recompensă mare. De fapt, există multe contraargumente la opinia mea cum că o invazie completă a Ucrainei este prea complexă și riscantă pentru a fi întreprinsă. Rușii nu își pot permite o înfrângere în încercarea lor de a securiza Ucraina în realitatea geopolitică actuală. Au timp să mute – asta dacă nu cumva Putin, care dorește să restabilească fosta graniță sovietică, este pregătit să-și asume un risc de dragul gloriei. Poate că da, dar oamenii din KGB sunt instruiți să fie atenți. Pariul meu este că acesta este un bluf. Dar nu aș paria casa pe asta. >>

Mircea Geoană, nr.2 din NATO, spune că Alianța consideră posibil scenariul unei invazii armate ruse în Ucraina

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here